Meer relaxte benadering Luis Enrique helpt Barça vooruit

Reacties

De 33ste speelronde in de Primera División gaat vrijdag om 20.45 uur van start. Vincent Okker, voor Voetbal International volger van de buitenlandse competities, blikt vooruit.

Meer relaxte benadering Luis Enrique helpt Barça vooruit

Het was een statistiekje waar er in de Spaanse media dagelijks tal van zijn. Een doelpunten- of zegerecord in de meest uiteenlopende constructies. Ditmaal werd Luis Enrique in het zonnetje gezet. Barcelona had dinsdag zijn vijftigste officiële duel van het seizoen met 2-0 van Paris Saint-Germain gewonnen. Een record, aangezien Luis Enrique zijn team in deze reeks liefst 42 keer had zien winnen.

Daarmee troefde Barça's voormalige nummer 10 al zijn voorgangers af, onder wie Helenio Herrera (40 zeges na 50 duels) en Pep Guardiola (37 overwinningen). Voorafgaand aan de Catalaanse derby, zaterdagmiddag bij Espanyol, blijft er toch iets vreemds kleven aan de huidige oefenmeester. Ook al gaan de Blaugranas aan kop in de Primera División, spelen ze binnenkort in de halve finale van de Champions League en wacht er ook nog eens de finale om de Copa del Rey tegen Athletic de Bilbao.

'We willen graag met Luis verder, we hopen dat hij blijft', sprak Barça-preses Josep Maria Bartomeu recent. Alleen al de discussie op zich is merkwaardig. Waarom de hoop uitspreken dat iemand blijft terwijl deze nog minimaal een jaar onder contract ligt? Dat doe je alleen als er in voorgaande maanden een en ander is voorgevallen, waardoor de toekomst minder zeker is als deze lijkt.

Dictatoriaal
Feit is dat Luis Enrique lange tijd onder grote druk stond in Camp Nou. Sterker nog, in januari was het crisis onder de man die het Barça-voetbal niet naar tiqui taca-niveau stuurde en bovenal een tikkeltje dictatoriaal overkwam. Zijn vermeende vertroebelde relatie met Lionel Messi was begin januari wereldwijd voorpaginanieuws. Als trainer is dat het laatste waarop je zit te wachten.

Messi reageerde niet bepaald gelukkig toen hij vernam de eerste wedstrijd in 2015 – Real Sociedad-uit, 1-0 verlies – op de bank te beginnen. Enrique achtte zijn drie dagen later uit Zuid-Amerika teruggekeerde vakantiegangers (Messi, Neymar en Dani Alves) niet voldoende wedstrijdfit. Dit zorgde weer voor onvrede bij méér selectiespelers, die het aanhoudende gehussel met de opstelling zat werden.

Sinds die nederlaag in Baskenland is de rust langzaam teruggekeerd, mede doordat Enrique minder rouleert en het feit dat de voorhoede Messi-Suarez-Neymar (foto onder) in bloedvorm verkeert. Maar vooral heeft de hoofdtrainer de regie iets meer uit handen durven te geven, aan zijn bepalende spelers. Natuurlijk wilde Enrique, na zijn mislukte seizoen bij AS Roma en een jaargang in de marge bij Celta de Vigo, de harde hand laten regeren.

'Hij kwam hier als hoofdtrainer terug met te veel regels, inmiddels is Luis veel relaxter in zijn benadering', sprak sportdirecteur Carles Rexach. Die aanpak heeft de stemming intern zichtbaar verbeterd. Neymar mag een keertje naar Brazilië afreizen voor de verjaardag van zijn zus, Messi mag een traininkje overslaan, terwijl wisselspelers meer tekst en uitleg krijgen. Zo kan het dat er na vijftig wedstrijden 42 overwinningen staan genoteerd. En dat Enrique het statistisch beter doet dan Pep Guardiola…

El Madrid Latino, kopte Marca vandaag. Real Madrid bouwt in deze fase van het seizoen op James Rodríguez en Javier Hernández. In een periode zonder de geblesseerde Karim Benzema, Gareth Bale en Luka Modric kon Hernández bij grote uitzondering uitgroeien tot matchwinner tijdens de return in de Champions League tegen Atlético Madrid en De Koninklijke daarmee uitzicht laten houden op titelprolongatie. Uitgerekend de Mexicaan en zijn Colombiaanse ploegmakker James waren er vorig seizoen niet bij toen Real Madrid in Lissabon zijn felbegeerde Décima veroverde.

James was in de vorige competitiewedstrijd tegen Málaga (3-1) goed voor een doelpunt van uitzonderlijke klasse. Een één-twee met Isco, gevolgd door één-twee met Cristiano Ronaldo en vervolgens met zijn verfijnde linker de bal, vanaf de rand zestien, richting de kruising schieten. Veertien treffers maakte de WK-held al voor De Koninklijke. En dan te bedenken dat James nog eens twee maanden ontbrak vanwege een voetblessure. Zondag voor het bezoek aan Celta de Vigo hoeft trainer Carlo Ancelotti zich ondanks het grote aantal blessures over de voorhoede weinig zorgen te maken.

Tegen Málaga gaf Ronaldo het beslissende tikje terug aan James. Bij het doelpunt van Hernández tegen Atlético Madrid was de Portugese superster eveneens de man van de laatste pass. Daarmee komt Ronaldo op negentien assists in zijn zesde Real-jaargang, die ook wel zijn 'meest genereuze' mag worden genoemd. Veelvuldig wordt CR7 afgeschilderd als egoïstisch en zelfzuchtig. Maar de cijfers vertellen een ander verhaal. Niet eerder scoorde een Madrileense ploeggenoot zó vaak op diens aangeven. Toni Kroos volgt Ronaldo op gepaste afstand met dertien beslissende passes.

Programma
Córdoba 24-04
20:45
Athletic de Bilbao
Espanyol 25-04
16:00
Barcelona
Atlético Madrid 25-04
18:00
Elche
Getafe 25-04
20:00
Levante
Real Sociedad 25-04
22:00
Villarreal
Málaga 26-04
12:00
Deportivo La Coruña
UD Almería 26-04
17:00
Eibar
Sevilla 26-04
19:00
Rayo Vallecano
Celta de Vigo 26-04
21:00
Real Madrid
Valencia 27-04
20:45
Granada
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.