M'Bia kopt Sevilla ten koste van Valencia naar eindstrijd

Sevilla heeft zich op spectaculaire wijze geplaatst voor de eindstrijd van de Europa League. Diep in de extra speeltijd zorgde Stéphane M'Bia voor de beslissing tegen Valencia (3-1), dat zich al in de finale waande.

Na de 2-0 nederlaag vorige week bij Sevilla leek Valencia kansloos voor een plek in de eindstrijd van de Europa League, maar de ploeg van trainer Juan Antonio Pizzi kwam uitstekend terug. Zeven dagen terug in Estadio Ramón Sánchez-Pizjuán kreeg Valencia vooral in de slotfase enkele uitstekende kansen, maar omdat de club niet tot scoren kwam in de eerste halve finale leek uitschakeling nabij. Hoop werd geput uit de prestatie van een ronde eerder, toen Valencia de heenwedstrijd bij FC Basel met 3-0 verloor en de schade in Mestella rechtzette.

En dat gebeurde weer, want op imponerende wijze was de nederlaag in Sevilla na 26 minuten al goedgemaakt. Sofiane Feghouli bezorgde de thuisclub een droomstart door na een klein kwartier na een goede combinatie met Eduardo Vargas hard raak te schieten. En nog binnen het half uur stond het 2-0, nadat een kopbal van Jonas via doelman Beto over de doellijn rolde.

Sevilla hapte naar adem, maar kon terug in de wedstrijd komen omdat Valencia wat gas terugnam. Tien minuten na het eigen doelpunt van Beto waren de bezoekers dicht bij de belangrijke 1-2, maar José Antonio Reyes faalde oog-in-oog met Diego Alves. Na een geweldige hakbal van Carlos Bacca dwong hij de Valencia-doelman tot een uitstekende redding.

Na de hervatting ging Valencia op jacht naar de beslissing en al in de 49ste minuut was daar bijna de 3-0, maar Pablo Piatti schoot naast. Twintig minuten later was daar toch de verdiende derde treffer van Los Che. Uit een hoekschop schoot Jérémy Mathieu hard binnen. Dat was meteen het startsein voor het slotoffensief van Sevilla, maar veel leverde dat niet op.

Tot aan de vierde minuut van de extra speeltijd. M'Bia kopte vanuit het niets 3-1 binnen, waardoor de ploeg van trainer Unai Emery - die eerder werkzaam was bij Valencia - zich op basis van uit gescoorde doelpunten plaatste voor de eindstrijd van de Europa League op 14 mei in Turijn tegen Benfica. In 2006 én 2007 legden de Andalusiërs al beslag op de UEFA Cup.