Matthijs de Ligt, zeventienjarige steunpilaar van Jong Ajax

Reacties

In de eerste wedstrijd van Jong Ajax dit seizoen ging alle aandacht uit naar de nieuwe centrale verdediger die de Amsterdammers hadden aangetrokken, Davinson Sánchez. Naast hem stond met Matthijs de Ligt een andere debutant op het tweede Nederlandse niveau.

Matthijs de Ligt, zeventienjarige steunpilaar van Jong Ajax

De Ligt, zeventien geworden op 12 augustus van dit jaar en dus als zestienjarige debuterend in de Jupiler League. Iets minder opvallend dan de Colombiaan misschien, maar niet minder opmerkelijk dat hij er stond. Inmiddels maakte De Ligt alle competitieduels van Jong Ajax mee en is hij doorgegaan waar hij in de jeugd mee bezig was: winnen. Jong Ajax is de verrassende koploper, De Ligt is nu al een vaste waarde in het beloftenteam.

Sánchez is snel doorgeschoven naar het keurkorps van Ajax, De Ligt moet geduld hebben. Toch mocht hij er heel even stiekem aan ruiken. Bij het uitduel van Ajax in de voorronde van de Champions League bij PAOK Saloniki zat hij bij de selectie. Hij zag er de Duitser Heiko Westermann schutteren en moet stiekem gedacht hebben aan een vroeg debuut op een mooi podium. Trainer Peter Bosz durfde dat niet aan, maar hij heeft De Ligt al wel aan het werk gezien. Op het trainingskamp in Oostenrijk was hij er bij, hij mocht tegen FC Liefering zelfs debuteren in het eerste.

Talent
Een exceptioneel talent noemen ze hem. Op zijn negende in de jeugdopleiding van Ajax begonnen, als B-junior uitgeroepen tot de beste speler van het prestigieuze Future Cup-toernooi en op een ander hoog aanschreven toernooi van de Amsterdammers – de Copa Amsterdam – kreeg hij dezelfde eretitel toegewezen. Als ultieme erkenning voor zijn kwaliteiten volgde eind vorig seizoen de verkiezing tot Talent van de Toekomst. Daarmee volgde hij de inmiddels bij de A-selectie aangesloten Donny van de Beek op. Andere talenten van weleer die hem voorgingen waren Davy Klaassen, Christian Eriksen, Siem de Jong, Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart. Illustere voorgangers, een fraai rijtje om in genoemd te worden.

De Ligt, die in september zijn eerste (driejarige) contract bij Ajax tekende, maakte vervroegd de overstap naar Jong Ajax. Hij werd geacht klaar te zijn voor de duels met oudere, geslepen spitsen in de Jupiler League. Spelen tegen leeftijdsgenoten gaat de centrale verdediger niet meer wijzer maken, gemene streken en slimmigheidjes van ervaren opponenten moeten hem klaarstomen voor het grote werk.

Spelen tegen oudere tegenstanders deed hij al de laatste jaren. Als zestienjarige was De Ligt een van de jongere spelers in de A1 vorig seizoen. Over het leeftijdsverschil zei hij destijds: 'Dat leeftijdsverschil merk ik niet zozeer. Goed genoeg is oud genoeg, denk ik.' Daar voegde hij direct zijn verbeterpunten aan toe. 'Ik denk dat ik sterk ben in de duels. Verder heb ik een goed overzicht over de bal, ben tweebenig en heb een goede pass in de benen. Daartegenover staat dat ik moet werken aan mijn snelheid en wendbaarheid. Ook het coachen van mijn medespelers kan misschien nog beter.'

Winnaarstype
Voormalig hoofd opleidingen van Ajax, Wim Jonk, beschreef De Ligt toen hij als zestienjarige zijn eerste profcontract ondertekende. 'Matthijs is wat ik noem een moderne centrale verdediger. Hij is groot en sterk en is bovendien ook een complete speler. Hij is tweebenig, heeft een prima passing en kan het overzicht behouden. Hij heeft van nature een goede uitstraling, een echt winnaarstype met een goede focus. Het is aan hem om zich nu verder door te ontwikkelen zodat hij een heuse leider wordt die zijn positieve instelling ook aan zijn medespelers kan overdragen.'

Met Jong Ajax is hij koploper, maar met die ploeg is promoveren naar de Eredivisie niet mogelijk. Toch kan De Ligt die promotie wel maken natuurlijk. Misschien zelfs dit seizoen al wel. Naast Sánchez, net zoals op de eerste speeldag van de Jupiler League op die maandagavond op De Toekomst tegen Emmen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.