Matig Twente verslaat met moeite zwak De Graafschap

FC Twente heeft weer een beetje zelfvertrouwen getankt door met 2-1 het uitduel bij De Graafschap te winnen. Dat vertrouwen kan echter alleen komen uit het gegeven dat de ploeg nog immer kanshebber is op de titel. Niet vanwege het vertoonde spel. De Tukkers konden alleen winnen omdat de tegenstander uit Doetinchem wel erg zwak opereerde.

Coach Steve McClaren kon wederom niet beschikken over zijn vertrouwde centrale verdedigingsduo Douglas (geschorst) en Peter Wisgerhof (geblesseerd), zodat Rasmus Bengtsson en Nils Röseler in het hart van de defensie speelden. Nicky Kuiper kreeg na lang blessureleed zijn eerste basisplaats sinds 24 oktober 2010 (3-2 winst op ADO Den Haag).

De laatste drie wedstrijden van de Tukkers gingen allen verloren en ook in het duel met hekkensluiter De Graafschap werden al snel de zorgen groot. Wout Brama liet na nog geen twee minuten Soufian El Hassnaoui eenvoudig bij zich weg draaien en de behendige middenvelder verschalkte vervolgens Sander Boschker met een prachtig schot van twintig meter.

De laatste tijd al erg defensief spelende thuisploeg besloot met de voorsprong op zak zich ver terug te trekken en dat bood het stroeve FC Twente de kans terug in de wedstrijd te komen. Steeds meer werd de prima keeper Yves De Winter getest. De Belgische doelman had regelmatig antwoord maar moest deze na twintig minuten schuldig blijven.

De balvaste Nacer Chadli hield De Graafschap-defensie bezig en bediende op tijd de opgestoomde Roberto Rosales die overtuigend de gelijkmaker binnen schoot. Na nog regelmatig op De Winter gestuit te zijn, maakte Leroy Fer zeven minuten voor rust de 2-1 voor FC Twente. Het doelpunt ontstond na knullig balverlies van Vito Wormgoor. Willem Janssen nam over en bood zijn ploeggenoot een niet te missen kans. Dat deed Fer dan ook niet.

Na het tweede geel, dus rood, voor Rogier Meijer werd het voor Twente nog eenvoudiger om de bal rond te spelen tegen het matige De Graafschap. Het kreeg nog diverse kansen maar De Winter bleef zijn prima vorm etaleren. Met name uitblinker Chadli vond de keeper vaak op zijn pad. Tegenvaller voor coach McClaren was het uitvallen van spits Luuk de Jong die in zijn ijver een bal binnen te houden door zijn enkel ging.

Zijn vervanger Glynor Plet teisterde nog de paal voordat De Graafschap plots nog enkele grote kansen kreeg. El Hassnaoui schoot rakelings naast en Michael de Leeuw was zelfs twee keer zeer kansrijk. Met de nodige moeite trok FC Twente echter de zege over de streep en passeerde PSV, dat wel evenveel punten heeft, voor plaats drie op de ranglijst. Foto: VI Images