Matig FC Twente ontsnapt tegen SC Heerenveen

SC Heerenveen en FC Twente kwamen in Friesland niet verder dan 1-1. Vlak voor tijd schoot Theo Janssen de Tukkers langszij in een duel dat pas laat in de tweede helft op gang kwam.

Matig FC Twente ontsnapt tegen SC Heerenveen

SC Heerenveen en FC Twente treffen elkaar op 17 mei voor de finale in de strijd om de KNVB-beker. In het Abe Lenstra Stadion hadden beide teams de generale repetitie voor de eindstrijd.

Het duel in Friesland beloofde weinig goeds voor de bekerfinale. Vooral in de eerste helft regeerde de angst. Van aanvallend voetbal, waar beide teams toch voor staan, was geen sprake en ontwikkelingen voor de doelen van Brian Vandenbussche en Sander Boschker waren zeldzaam. En als ze er al waren wilde het maar niet spannend worden.

In de tweede helft toonden de Friezen meer initiatief. Het inbrengen van Paulo Henrique voor de fletse Christian Grindheim zorgde voor iets meer dreiging. Aan de andere kant had Daryl Janmaat vaak geen controle over de snelle Eljero Elia.

Na ruim een uur kreeg SC Heerenveen serieuze kansen. Henrique faalde oog-in-oog met Boschker en Michal Svec bereikte na een goede aanval de Braziliaan net niet. Een kwartier voor tijd kopte Henrique de openingstreffer binnen. Een hoekschop van Danijel Pranjic ging over Boschker heen en de spits kopte ongedekt binnen: 1-0.

In de slotfase bracht Twente-coach Steve McClaren Patrick Gerritsen binnen de lijnen om voor aanvallende druk te zorgen. Door blessureleed had de buitenspeler ruim tweeënhalf jaar geen competitieduel gespeeld voor FC Twente.

Op het moment dat de Tukkers verslagen leken, maakte Theo Janssen de gelijkmaker. De middenvelder schoot een vrije trap langs de muur in de hoek waar Vandenbussche zich bevond. De Belgische goalie slaagde er echter niet in de bal te keren: 1-1.

FC Twente blijft op de tweede plaats staan, maar kan zondag gepasseerd worden door Ajax. Dan moeten de Amsterdammers wel landskampioen AZ verslaan. SC Heerenveen klimt naar de vierde plaats. PSV kan die plek echter heroveren als het zaterdagavond wint van Heracles Almelo. De Friezen hebben zich wel definitief geplaatst voor Europees voetbal.

Bekijk hier al onze video's