Matig Bayern morst punten, HSV wint ook niet

In tegenstelling tot de laatste maanden was Bayern München niet in grootse vorm. De ploeg bleef daarom op 1-1 steken tegen degradatiekandidaat 1. FC Nürnberg. Hamburger SV, zonder Ruud van Nistelrooy, kreeg veel kansen, maar scoorde niet zodat hun duel met Eintracht Frankfurt in 0-0 eindigde. VfB Stuttgart-spits Cacau scoorde liefst vier keer tegen 1. FC Köln.

1. FC Nürnberg-Bayern München 1-1Het duurde lang voor de wedstrijd op gang kwam. Het swingende Bayern van de laatste maanden speelde stroperig en miste Franck Ribéry die van coach Louis van Gaal rust had gekregen. De creativiteit moest nu van Arjen Robben komen, maar de Oranje-international had in de buurt van de Nürnberg-goal weinig oog voor medespelers.

In de 38ste minuut was het bij de eerste goede Bayern-aanval wel gelijk raak. Ivica Olic bediende Mario Gomez en trok zelf twee man mee richting eerste paal. Gomez gaf blind voor op de strafschopstip waar hij wist dat Thomas Müller zou opduiken. De revelatie van München gaf inderdaad thuis en schoot geplaatst in de kruising.

Het tegen degradatie vechtende Nürnberg was niet van zins om zomaar een verlies te accepteren en vatte de tweede helft met fris elan aan. Bij een soepele aanval was het eindpunt Ilkay Gündogan, de dynamische middenvelder trof eerst nog Philipp Lahm op de lijn, maar was voldoende alert om de rebound alsnog binnen te knallen.

Beide ploegen zochten daarna naar de winnende en kregen daartoe ook kansen. De grootste was voor Gomez, maar zijn inzet werd knap gekeerd door Nürnberg-goalie Raphael Schäfer. Dichterbij kwam de ploeg van Van Gaal niet meer en slaagde er niet negen competitiezege's op rij te continueren. De ploeg is wel zestien duels opeenvolgend ongeslagen.

Hamburger SV-Eintracht Frankfurt 0-0Ruud van Nistelrooy speelde niet mee bij HSV. De spits werd uitgebreid getest, maar coach Bruno Labbadia leek het toch verstandiger om de 64-voudig international wat extra rust te geven. Daarom bestond de Nederlandse inbreng alleen uit de nooit verzakende Joris Mathijsen bij de thuisploeg.

In een boeiende wedstrijd kregen beide teams volop kansen, maar slaagde er niet in te scoren. Eintracht had het defensief goed staan en mocht HSV toch ontsnappen dan stond het vizier van Marcus Berg en Mladen Petric wat stoffig afgesteld. Met 0-0 begon de wedstrijd en zo eindigde deze ook.

Borussia Dortmund-Hannover 96 4-1Het zeer passief opererende Hannover 96, zonder de geblesseerde Arnold Bruggink maar met Arouna Koné, kreeg de rekening gepresenteerd voor die instelling. Lang leek het goed te gaan, maar op slag van rust kwam de thuisploeg aan de leiding via Neven Subotic die een voorzet van Nuri Sahin tot doelpunt promoveerde.

Een eigen doelpunt van Mario Eggimann vergrootte de zorgen voor Hannover na een uur spelen. De Zwitserse verdediger kreeg ongelukkig een vrije trap van Mohamed Zidan op zijn hoofd en passeerde zijn eigen doelman Florian Fromlowitz. Een kwartier voor tijd besliste Nelson Valdez de wedstrijd. De Paraguayaan profiteerde van een misverstand in de defensie van Hannover.

Tien minuten voor tijd gaf Koné de bezoekers nog een sprankje hoop, maar de 4-1 van Kevin Grosskreutz drukte deze weer direct de kop in, zodat Dortmund goed blijft meedraaien bovenin en de degradatiezorgen van Hannover zorgelijk blijven.

FSV Mainz-VfL Bochum 0-0Veel te genieten viel er niet in Mainz. De thuisploeg drong wel aan, maar miste het vernuft om het defensieve Bochum naar een nederlaag te spelen.

1. FC Köln-VfB Stuttgart 1-5Voor de winterstop was het huilen met de pet op voor VfB Stuttgart, maar de ploeg heeft zich de laatste maanden goed herpakt. De nederlaag van vorige week (3-1 tegen Hamburger SV) was eerder een incident dan regel. Ook tegen 1. FC Köln pakte de ploeg vanaf het begin de zaken serieus aan en joeg de thuisploeg door alle hoeken van het eigen stadion.

Door drie treffers van Cacau had de ploeg bij rust al een riante voorsprong te pakken. De tegentreffer van Christopher Schorch, op slag van rust, bracht de ploeg wel lichtjes uit zijn evenwicht. Nadat Köln enkele kansen op aansluiting had gemist, stelde Pavel Pogrebnijak de zege twintig minuten voor tijd veilig. Cacau was ook niet uitgeraasd en zorgde een kwartier voor tijd voor de 1-5 uitslag.