Matchwinner Manu vergroot Europese heldenstatus

Reacties

Hij leek door drie grote kansen te missen zijn ploeg tekort te doen, maar Feyenoord-aanvaller Elvis Manu was met de winnende treffer uiteindelijk tóch de held tegen Standard Luik: 2-1.

Matchwinner Manu vergroot Europese heldenstatus

De Europese zege betekende een geweldige opsteker voor de ploeg van Fred Rutten, die in de competitie nog zo stroef draait. Afgelopen zaterdag werd bij Go Ahead Eagles (0-4) pas de tweede competitiezege geboekt, waarna tegen de Belgen ook het eerste succes in de groepsfase van de Europa League werd behaald.

Zo weinig verheffend als de eerste 25 minuten bínnen de lijnen waren, zo explosief was de sfeer vooraf daarbuiten. Fans van Standard braken kort voor de aftrap door de geïmproviseerde hekken rondom het uitvak en waren uit op een confrontatie met Feyenoord-supporters. De ME moest er uiteindelijk aan te pas komen om de Belgische relschoppers met harde hand terug naar het eigen vak te dirigeren (foto onder).

De grootste dreiging óp het veld kwam voor rust vervolgens van Rotterdamse zijde, maar met name Elvis Manu mocht het zich aanrekenen dat het halverwege nog maar 0-0 stond. De aanvaller kreeg twee prima mogelijkheden, maar faalde even zo vaak. Na een pegel van Jordy Clasie leek Manu de rebound voor het inschieten te hebben, maar hij zag zijn inzet gestopt. Ook een kopbal van dichtbij, na een knappe voorzet van Miquel Nelom, ging er niet in (foto onder). Aan de andere kant moest Kenneth Vermeer eenmaal aan de bak: hij tikte een subtiel boogballetje van Jeff Louis over zijn doel.

Feyenoord had uiteindelijk een verdediger nodig om op voorsprong te komen. Een verre ingooi direct na rust van Nelom leek onberoerd over Kawashima in het doel te stuiteren, maar omdat scheidsrechter Jorge de Sousa oordeelde dat Sven van Beek de bal (zij het extreem licht) toucheerde, kende hij een doelpunt toe.

Elvis Manu duikt op voor de mistastende Eiji Kawashima, maar zijn kopbal gaat voorlangs. In de slotfase zorgde de onfortuinlijke aanvaller tóch voor de Feyenoord-zege.
Elvis Manu duikt op voor de mistastende Eiji Kawashima, maar zijn kopbal gaat voorlangs. In de slotfase zorgde de onfortuinlijke aanvaller tóch voor de Feyenoord-zege.

Waar Van Beek er met een minimale aanraking dus voor zorgde dat het 1-0 werd, was hij er met een balberoering twintig minuten later ook voor verantwoordelijk dat de 1-1 viel. Omdat Van Beek de bal niet kon uitverdedigen en onbedoeld verlengde tot bij aanvaller Jonathan Viera, kon laatstgenoemde de 1-1 over Vermeer heen wippen. Dat leek de eindstand te worden, zeker nadat Manu een derde opgelegde mogelijkheid onbenut had gelaten.

Vlak voor tijd ramde Manu echter alsnog de 2-1 achter Kawashima, en vergrootte daarmee zijn Europese heldenstatus in Rotterdam-Zuid. Manu was er met zijn extreem late 4-3 in de play-off tegen Zorya Luhansk nog hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor dat Feyenoord überhaupt mag meedoen aan de groepsfase van de Europa League en toonde zich tegen Go Ahead met drie assists eveneens van grote waarde. Ook tegen de nummer acht van België bleek hij uiteindelijk goud waard.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.