Matchwinner Bony kopt Ivoorkust naar laatste vier

Wilfried Bony heeft Ivoorkust naar de halve finale van het toernooi om de Afrika Cup gekopt. De kersverse aanvaller van Manchester City was twee keer trefzeker tegen Algerije: 3-1.

De voormalige spits van onder meer Vitesse en Swansea City maakte zijn eerste treffers tijdens de eindronde in Equatoriaal-Guinee. Voor rust opende Bony de score door bij de tweede paal binnen te knikken. Na ruim een uur deed de aanvaller van Manchester City hetzelfde, alleen knikte hij dit keer de voorzet binnen bij de eerste paal.

Namens Algerije maakte El Arabi Soudani in de 51ste minuut de gelijkmaker. Het slotakkoord was in de slotfase voor Gervinho, die terugkeerde na twee duels schorsing. Met een bekeken schuiver bepaalde de aanvaller van AS Roma de eindstand in Malabo: 3-1. Vlak daarvoor gunde bondscoach Hervé Renard uitblinker Bony een publiekswissel.

Ivoorkust neemt het in de halve finale op tegen DR Congo, dat in de kwartfinale te sterk was voor buurland Congo. Doordat Ivoorkust zich heeft geplaatst voor de halve finale is het debuut van Bony in het shirt van Manchester City voorlopig weer even uitgesteld. De Ivoriaan maakte in januari de overstap van Swansea City. ADO Den Haag zal bovendien nog wat langer moeten wachten op Wilfried Kanon. De verdediger speelde vanavond de hele wedstrijd.