Matchfixing schokt Frankrijk: 'Jullie ook een punt?'

Reacties

De Franse voetbalwereld schudt op zijn grondvesten vanwege een omkopingsschandaal dat verstrekkende gevolgen kan hebben. De vrees bestaat dat pas het tipje van de sluier is opgelicht.

Matchfixing schokt Frankrijk: 'Jullie ook een punt?'

Nîmes speelt een sleutelrol in het schandaal. Die club speelt op dit moment in de Ligue 2, maar de invloed van de matchfixing beperkt zich niet tot het tweede niveau. Nîmes zou het eind vorig seizoen namelijk op een akkoordje hebben gegooid met Caen, dat mede daardoor naar de Ligue 1 promoveerde.

Op de voorlaatste speeldag hadden Nîmes en Caen allebei baat bij een remise. Nîmes zou zich met een punt veilig spelen, terwijl Caen zich middels een gelijkspel praktisch zou verzekeren van promotie. Dat beide clubs het op een akkoordje gooiden blijkt uit een fragment van een transcript van een afgetapt telefoongesprek tussen voorzitters Jean-Marc Conrad (Nîmes) en Jean-François Fortin (Caen), die gisteren allebei werden gearresteerd.

Transcript
Fortin: 'Jullie hebben ook een punt nodig?'
Conrad: 'Ja, slechts een punt. Dat klopt.'
Fortin. 'Nou, dat is dan geen dom plan, toch?'
Conrad: 'Die nieuwe voorzitter van Nîmes (naar zichzelf verwijzend, red.) is zo gek nog niet.'

Bovenstaand transcript is slechts een van de vele transcripten van uitgelekte telefoongesprekken. Nîmes zou namelijk ook de duels met Dijon (5-1 nederlaag) en Bastia (0-0) hebben gefixt. Dijon-trainer Oliver Dall'Oglio zou hoogstpersoonlijk hebben meegewerkt en is aangehouden. Franse media reageren geschokt op de arrestaties en spreken de vrees uit dat dit het grootste schandaal kan worden dat het Franse voetbal ooit getroffen heeft.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.