Matavz bezorgt PSV winst met hattrick in jubileumduel

PSV heeft zijn laatste duel van dit seizoen in de Europa League en zijn in totaal driehonderdste Europa Cupwedstrijd gewonnen van Napoli. In het afbrokkelende stadion van de Italianen werd het 1-3. In Groep F maakte het weinig verschil; doorgaan kon PSV al niet meer. Het was voor Napoli het eerste thuisverlies in Europa sinds 1994; Eintracht Frankfurt was destijds voor de UEFA Cup met het kleinst denkbare verschil te sterk.

PSV trad in Napels met een veredeld B-elftal aan. Zonder middenvelders Kevin Strootman en Mark van Bommel en met Mathias 'Zanka' Jørgensen, Peter van Ooijen en Stanislav Manolev begon het nerveus aan het duel.

Door geklungel in de Eindhovense defensie was het Edinson Cavani die in de achttiende minuut het tot dan toe verkregen overwicht van de Italiaanse ploeg luister bijzette. Jørgensen speelde jongeling Van Ooijen in, die niet meer kon voorkomen dat de al naderbij geslopen Cavani de bal veroverde en in de korte hoek achter doelman Boy Waterman schoot.

Na de treffer was het wel gedaan met het Napolitaanse overwicht. De Eindhovenaren mogen wel een bedankbriefje sturen aan keeper Antonio Rosati van de Italianen, die twee keer een afstandsschot losliet waardoor Tim Matavz even vaak kon scoren. Eerst na een halfuur door een schot van Van Ooijen en na 41 minuten ook bij een poging van Jeremain Lens.

Daar bleef het niet bij voor de Sloveense spits. Doordat Memphis Depay uitermate koel was en het overzicht behield, kon hij de bal teruggeven aan Matavz, die op zijn beurt weer de rust bewaarde: 1-3. Napoli klopte nog wel op de Eindhovense deur met kansen voor Cavani, de later voor hem ingevallen Roberto Insigne en Goran Pandev, maar tot doelpunten kwam het niet meer.

De winst geeft een klein beetje glans aan het driehonderdste duel in Europa voor de Eindhovenaren. Toch zal de overwinning als pleister op de wonde gelden, de ploeg van coach Dick Advocaat was immers al uitgeschakeld. Met zeven punten eindigt PSV op de derde plaats in Groep F.

Dnjepr DnjepropetrovskDnjepr Dnjepropetrovsk, de al geplaatste groepsgenoot van PSV, had in eigen huis weinig moeite met het Zweedse AIK. De Oekraïners wonnen met 3-0. Na twintig minuten benutte Nikola Kalinic een strafschop en een kleine twintig minuten later verdubbelde roman Zozulya de score. Zeven minuten na rust was hij wederom trefzeker. Voor AIK maakte winnen of verliezen behalve in financieel opzicht geen verschil; de ploeg was al uitgeschakeld.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.