Martins Indi, Van Dijk en Zenit dicht bij groepsfase CL

Reacties

Het FC Porto van Bruno Martins Indi en het Celtic van Virgil van Dijk hebben een goede stap gezet richting de groepsfase van de Champions League. Zenit Sint-Petersburg won bij Standard Luik en deed daarmee eveneens goede zaken.

Martins Indi, Van Dijk en Zenit dicht bij groepsfase CL

Lille – FC Porto 0-1
Met Bruno Martins Indi in het hart van de defensie had FC Porto weinig te vrezen van het Lille van ex-Feyenoorder Salomon Kalou (op de foto in duel met Martins Indi). Toen scheidsrechter Björn Kuipers halverwege voor het rustsignaal floot, had alleen Sébastien Corchia de mogelijkheid gehad om de nummer drie van Portugal echt pijn te doen. De 23-jarige Fransman kreeg de bal er na uitstekend werk van Divock Origi in twee pogingen niet in.

Na rust verschafte Porto zichzelf een prima uitgangspositie. Nog geen minuut nadat de van Barcelona gehuurde Cristian Tello het veld had betreden – de rappe vleugelspits verving de Algerijnse WK-uitblinker Yacine Brahimi – namen de Portugezen de leiding. Vincent Enyeama redde nog toen Jackson Martínez inkopte uit de uitstekende voorzet van Tello, maar was kansloos toen de Mexicaan Héctor Herrera er als eerste bij was om de rebound binnen te tikken. Daarna hield Porto het achterin potdicht.

NK Maribor – Celtic 1-1
Celtic, waar Virgil van Dijk negentig minuten speelde en Derk Boerrigter niet bij de wedstrijdselectie zat, had de play-offs van de Champions League op goedkope wijze bereikt. Door een administratieve fout van Legia Warscha mochten de Schotten alsnog door naar de play-offs. En die laatste ronde voor de groepsfase begon het woensdagavond voortvarend.

Celtic had net iets meer dan vijf minuten nodig om op voorsprong te komen. Callum McGregor kon simpel binnenschieten nadat een schot van Jo Inge Berget via Maribor-keeper Jasmin Handanovic recht voor zijn voeten was gekomen. Na nog geen kwartier spelen was het echter alweer gelijk via Damjan Bohar: 1-1.

Even later was Van Dijk betrokken bij een opmerkelijk incident. Zijn kopbal uit een corner leek de 1-2 te betekenen, maar de bal werd per ongeluk van de doellijn gehaald door zijn ploeggenoot Stefan Johansen: hij kreeg de bal vol in het gezicht. Aan de stand kwam na rust geen verandering meer, waardoor Celtic een goede uitgangspositie heeft voor de return.

Standard Luik – Zenit Sint-Petersburg 0-1
Zonder Ronnie Stam was Standard Luik in het eigen Sclessin een maat te klein voor Zenit Sint-Petersburg. Hoewel Axel Witsel geschorst was voor zijn kortstondige terugkeer in Luik, viel Zenit alleen te verwijten dat het niet met een nóg grotere zege huiswaarts keerde. De Belgische thuisploeg was alleen dicht bij een treffer toen Viktor Fayzulin de bal in de voeten van Tony Watt schoof. De Engelse spits stuitte daarna op Zenit-doelman Yuri Lodygin, die ook nog een schot van Jeff Louis pakte.

Ex-Ajacied Jelle Van Damme komt te laat om Oleg Shatov van scoren af te houden: 0-1.
Ex-Ajacied Jelle Van Damme komt te laat om Oleg Shatov van scoren af te houden: 0-1.

Verder was het vooral Zenit dat voor gevaarlijke momenten zorgde. Russisch international Oleg Shatov zette de ploeg van trainer André Villas-Boas al na een kwartier op voorsprong uit een voorzet van Hulk, waarna de Russen tot twee keer toe verder hadden kunnen uitlopen. Vlak voor rust raakte Salomón Rondón op aangeven van Danny de lat. Halverwege het tweede bedrijf schoot de Portugees zelf tegen de paal, maar desondanks zit Zenit al op rozen.

Aalborg BK – APOEL Nicosia 1-1
Aalborg BK maakte deze week bekend dat het Donny Gorter voor een seizoen huurt van AZ, maar de Nederlander – die in aanmerking komt voor de positie van linksback – begon tegen de Cyprioten op de bank. Vanaf de kant zag hij hoe ploeggenoot Nikolaj Thomsen de Deense landskampioen op 1-0 zette. De Braziliaan Vinicius zorgde, met het allereerste schot op doel van APOEL, na 54 minuten voor de 1-1. De strijd tussen de kampioenen van Denemarken en Cyprus ligt daardoor nog volledig open.

Slovan Bratislava – BATE Borisov 1-1
Bij Slovan Bratislava stond een bekende naam in de basis. Samuel Stefánik, die vorig seizoen met NEC nog degradeerde uit de Eredivisie, deed alleen in de eerste helft mee bij de Slowaakse landskampioen. Hij kon echter niet verhinderen dat BATE Borisov met een voorsprong ging rusten: Tomas Jablonsky schoot in eigen doel. Namens Slovan viel in de 72ste minuut routinier Robert Vittek in en hij bewees acht minuten later met de fraaie 1-1 al zijn waarde, waardoor beide teams nog volledig in de race zijn.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.