Markiet voorkomt zeldzame Ajax-zege in Utrecht

Ajax is er opnieuw niet in geslaagd te winnen bij FC Utrecht. Invaller Gévero Markiet was daar met een late gelijkmaker voor verantwoordelijk: 1-1.

Voor Ajax stond de uitwedstrijd tegen Utrecht in het teken van een duidelijke missie. De Amsterdammers wonnen sinds Frank de Boer in december 2010 werd aangesteld als trainer namelijk nooit een competitieduel in de Domstad. Utrecht was bovendien ook de Eredivisie-ploeg die het vaakst toesloeg tegen Ajax in het tijdperk De Boer.

Dat was niet in de laatste plaats te danken aan Edouard Duplan, die zich ontpopte tot een ware kwelgeest van de Amsterdammers. In zijn laatste vijf competitieduels met Ajax maakte hij vijf doelpunten en bij zijn honderdste competitiewedstrijd namens Utrecht hoopte hij ongetwijfeld opnieuw op een hoofdrol. Dat de Fransman in de 25ste minuut al met een blessure het veld moest verlaten was dan ook een flinke streep door de rekening voor Utrecht.

Van de aanvalsplannen van Utrecht kwam in Stadion Galgenwaard sowieso weinig terecht. In tegenstelling tot vorige jaren slaagde de thuisploeg er niet in Ajax vanaf de eerste minuut het mes op de keel te zetten. De Amsterdammers speelden zich regelmatig onder de druk van Utrecht uit en controleerden de wedstrijd.

Lasse Schöne raakte vlak voor rust de lat met een vrije trap.

Dat Ajax in de 51ste minuut op voorsprong kwam, was dan ook geen verrassing. Davy Klaassen verlengde een hoekschop van Lasse Schöne, die voor rust met een vrije trap de lat had geraakt, en via Ramon Leeuwin belandde bal in het Utrechtse doel: 0-1. Het was alweer de vierde keer dat een tegenstander in 2015 scoorde namens Ajax in de Eredivisie, van de eigen spelers evenaart slechts Ricardo Kishna deze productie.

Na de openingstreffer beet Utrecht echter steeds meer van zich af. Met verdediger Gévero Markiet als extra spits werd negen minuten voor tijd zelfs een onvervalst slotoffensief ingezet. En met succes. Nadat Sébastien Haller (foto boven) een luchtduel was aangegaan stond Markiet namelijk op de juiste plaats om gelijk te maken: 1-1.

Leeuwin dupeerde vervolgens zijn ploeg opnieuw door met een wilde tackle rood te pakken. Het ontbrak Ajax echter aan offensieve slagkracht om alsnog de eerste Eredivisie-zege bij Utrecht in het tijdperk De Boer te boeken.

Koploper PSV is daardoor definitief uit zicht voor achtervolger Ajax. De Eindhovenaren hebben tien punten meer en kunnen het kampioensfeest gaan plannen. Nummer drie Feyenoord heeft zes punten minder en mag hopen de strijd om plek twee nog spannend te maken. Utrecht blijft twaalfde staan.