Mark de Vries: 'Echt alles lukte'

Terwijl FC Dordrecht nog altijd driftig op zoek is naar een opvolger voor Mark de Vries, ligt de naam van De Vries in Edinburgh momenteel op ieders lippen. Heart of Midlothian-fans vereren hem na zijn vier treffers in de stadsderby tegen Hibernian. Hibernian-aanhangers vervloeken hem om dezelfde reden. De Vries beleefde de ultieme dag uit zijn voetballoopbaan in de met 5-1 gewonnen competitiewedstrijd tegen de Hibs. 'Het was fantastisch, zoiets heb ik nog nooit meegemaakt,' vertelde een verbouwereerde De Vries.

Vorig seizoen nog speelde De Vries aan de Dordtse Krommedijk. De spits kende het beste jaar uit zijn carrière aan de zijde van mede-aanvaller Marco Boogers. De Vries scoorde uiteindelijk zestien keer voor Dordrecht.

Een buitenlands avontuur lonkte en De Vries' zaakwaarnemer Armand Dooren van het bureau Goal4U ging voor de 27-jarige aanvaller op zoek. De lijst geïnteresseerde clubs groeide met de week. Er was belangstelling uit Duitsland en uit Engeland, maar uiteindelijk werd het Schotland. Dooren en compagnon Mulders advocaten maakten de deal met Heart of Midlothian rond.

Voor De Vries was het de tweede kans op een buitenlands avontuur. De in Paramaribo geboren oud-speler van de Helderse amateurclubs HRC en WGW, speelde na vier seizoenen FC Volendam (waarin hij exact één keer scoorde) een jaartje in Frankrijk bij Niort. Na dat mislukte avontuur kwam De Vries halverwege het seizoen 1999/2000 bij Dordrecht terecht. In die eerste maanden speelde hij nog weinig, maar in de twee complete seizoenen die volgden, greep hij de kans die hij daar kreeg, met beide handen aan: 27 treffers in twee volledige seizoenen bij een ploeg uit de onderste helft van de Gouden Gids Divisie spreken voor zich.

Een hamstringblessure leek de entree van De Vries bij Hearts uit te stellen. De zware voorbereiding eiste zijn tol, De Vries moest duidelijk nog wennen aan het hogere niveau. In de openingswedstrijd van het seizoen mocht de net herstelde De Vries in de tweede helft invallen. 'Ik hoopte op een basisplaats in de derby tegen Hibernian.' Die hoop werd bewaarheid. 'De sfeer was geweldig, zo fantastisch.'

De aanvaller had in de openingstreffer van de wedstrijd al een belangrijk aandeel. De Vries kopte de bal door naar ploeggenoot Kirk, die doeltreffernd afrondde. Bij de tweede goal tilde De Vries de bal over een verdediger heen om daarna hard in te schieten. Het derde doelpunt was een rebound en het vierde (de derde van De Vries) was zelfs een schoonheid. 'Ik stifte de bal met links over de doelman nadat ik dreigde de bal opzij te spelen naar een ploeggenoot. Echt alles lukte, dus ook dit.' De laatste treffer zette De Vries ook zelf op. Hij kopte de bal door en knikte de teruggekomen voorzet van dichtbij in.

De heldenrol van De Vries schept uiteraard verwachtingen bij het trouwe Hearts-publiek. Doel van de aanvaller blijft een basisplaats veroveren bij Hearts en geregeld zijn doelpuntje meepikken. Leg dat een beschonken Schot maar eens uit nadat hij net het kwartet goals van een nieuwe held heeft waargenomen.

Bekijk hier al onze video's