Manu behoedt Feyenoord in extra tijd voor nieuwe domper

Met de hakken over de sloot heeft Feyenoord zich in de eigen Kuip tegen Zorya Luhansk voor het eerst sinds zes jaar weer voor een Europees hoofdtoernooi geplaatst: 4-3. Elvis Manu voorkwam in de extra tijd dat de eerste Europese overwinning in tien duels uitbleef, nadat de Rotterdammers een 3-0 voorsprong hadden weggegeven.

Manu behoedt Feyenoord in extra tijd voor nieuwe domper

Want ook tegen Zorya Luhansk was het weer ouderwets billenknijpen voor de veertigduizend Rotterdamse fans. Het begon al in de vijftiende minuut. Scheidsrechter Kenn Hansen wees naar de stip, toen Sven van Beek spits Pylyp Budkivskiy onderuit haalde. Op aangeven van zijn assistent kwam de Deen echter terug op zijn beslissing, omdat Van Beek daarvoor al werd vastgehouden. De Kuip haalde opgelucht adem.

Tien minuten later kwam Feyenoord nogmaals goed weg toen Ruslan Malynovskiy had moeten scoren, maar de lat raakte. Kort daarna leek het met de spanning gedaan. Ruben Schaken zorgde na terugkoppen van Terence Kongolo met een schot in de verre hoek voor de 2-0. In de achttiende minuut had Mitchell Te Vrede de score overtuigend geopend, nadat een inzet van Tonny Vilhena voor chaos in de Oekraïense zestien had gezorgd.

Mitchell Te Vrede scoorde ook tegen Zorya Luhansk weer. Zijn teller staat nu op zes goals.
Mitchell Te Vrede scoorde ook tegen Zorya Luhansk weer. Zijn teller staat nu op zes goals.

Daarmee was Te Vrede (foto) opnieuw ontzettend belangrijk voor Feyenoord. Niet alleen maakte de 23-jarige spits alweer zijn zesde officiële treffer van het seizoen, hij voorkwam ook dat de sterke start van de ploeg van Fred Rutten onbeloond bleef. Daarvoor had Te Vrede zelf immers al twee goede mogelijkheden onbenut gelaten, waardoor een  vergelijkbaar scenario dreigde als tegen FC Utrecht. Dat won zondag nog met 2-1 na een serie missers van Feyenoord.

Hoewel Feyenoord vlak na rust door een eigen goal van Maksym Biliy al met 3-0 leidde, kwam het ook nu weer in de problemen. Zorya bracht de spanning volledig terug toen Malynovskiy en Biliy de Oekraïnse club bij twee standaardsituaties aansluiting gaven. Toen Malynovski daarna profiteerde van balverlies van Jordy Clasie en een uitglijder van Lex Immers, leek het vonnis over Feyenoord geveld. Invaller Manu besliste in de extra tijd echter anders. Hij zette De Kuip op zijn kop door de elfde Europese domper op rij te voorkomen en Feyenoord naar de Europa League te schieten.

Elvis Manu legt vlak voor tijd de basis voor de wonderbaarlijke ontsnapping van Feyenoord.
Elvis Manu legt vlak voor tijd de basis voor de wonderbaarlijke ontsnapping van Feyenoord.
Bekijk hier al onze video's