Mandzukic redt VfL Wolfsburg, Frankfurt degradeert

Borussia Dortmund kroonde zich al tot kampioen van de Bundesliga waardoor de spanning bovenin de Bundesliga meeviel. In de onderste regionen van de Duitse competitie was het spektakel echter wel aanwezig.

1899 Hoffenheim - VfL Wolfsburg 1-3Op bezoek bij Hoffenheim had Wolfsburg als enige doel om te winnen. Ondanks het feit dat degradatieconcurrenten Borussia Mönchengladbach en Eintracht Frankfurt op bezoek gingen bij sterke ploegen, respectievelijk Hamburger SV en Borussia Mönchengladbach, durfde de ploeg geen enkel risico te nemen.

De schrik kwam er goed in, toen zowel BMG als Eintracht op een voorsprong kwam. Nadat Roberto Firmino Hoffenheim op voorsprong had gezet, leek een doemscenario zich af te tekenen voor de ploeg van Felix Magath.

Die Wölfe, die het moesten stellen zonder Diego - de aanvallende middenvelder vertrok boos nadat Magath de Braziliaan naar de bank had verwezen - toonden wel de nodige veerkracht.

Na tien minuten bracht Marijo Mandzukic (foto) de degradatiekandidaat weer terug in de race met een geplaatst schot. Een kwartier later zette de Kroaat Wolfsburg zelfs op voorsprong. Op aangeven van Cícero Santos kwam de score op 1-2 te staan.

Vier minuten na de voorsprong zorgde Sascha Riether voor opluchting door Wolfsburg op 3-1 te zetten. De overwinning is voor Wolfsburg voldoende voor handhaving in de Bundesliga.

Bayern München - VfB Stuttgart 2-1Bayern München kwam allerminst overtuigend over in het thuisduel met VfB Stuttgart. Der Rekordmeister kwam zelfs op achterstand.

Shinji Okazaki werkte de bal na een voorzet van Martin Harnik hard en knap binnen. Hans-Jörg Butt liet bij de pass van Harnik echter wel een onzekere indruk achter. Slechts twaalf minuten hield Stuttgart de voorsprong vast.

Na een goede pass van Arjen Robben schoot Mario Gomez de bal beheerst binnen, zijn 28ste doelpunt van het seizoen. Daarmee mag de Duits international zich topscorer van het seizoen noemen. Uiteindelijk bracht Bastian Schweinsteiger Stuttgart de nekslag toe.

Veel consequenties heeft de uitslag overigens niet. Stuttgart zakt na de nederlaag naar de twaalfde positie, Bayern München sluit het seizoen af op de derde positie, omdat Bayer Leverkusen op bezoek bij SC Freiburg met 1-0 won.

Borussia Dortmund - Eintracht Frankfurt 3-1Voor Eintracht Frankfurt stond er zaterdag een hels karwei op het programma: een uitwedstrijd tegen landskampioen Borussia Dortmund. De enige hoop die Frankfurt kon koesteren, was de aanname dat de formatie van Jörgen Klopp door het behaalde kampioenschap wellicht niet fel of agressief zou spelen.

Het pakte echter anders uit voor Die Adler. Een gemiste strafschop van Lucas Barrios zorgde voor meer energie bij de bezoekers. Het resulteerde in een voorsprong vlak na rust. Sebastian Rode scoorde het openingsdoelpunt voor de bezoekers.

Ruim twintig minuten later maakte Barrios zijn fout uit de eerste helft goed: 1-1. Vier minuten later was het gedaan voor Frankfurt. Marco Russ bracht zijn eigen ploeg op achterstand waardoor het voor de bezoekers een bijna onmogelijke opgave werd om te winnen.

Negen minuten voor het einde van de wedstrijd mocht de vedette van Borussia Dortmund, Dédé, aantreden voor een penalty. De Braziliaan faalde echter. 3-1 werd het uiteindelijk wel. Opnieuw Barrios was trefzeker en zorgde er met twee doelpunten voor dat Frankfurt dit jaar met Sankt Pauli rechtstreeks degradeert.

In de slotfase kreeg Marcel Titsch-Rivero een opmerkelijke rode kaart. De invaller mag zich na zaterdag recordhouder noemen; hij stond immers pas 43 seconden op het veld. Nooit kreeg een speler in de Duitse competitie sneller een rode kaart.

Hamburger SV - Borussia Mönchengladbach 1-1

Juan Arango hield de hoop op handhaving in de Bundesliga voor Borussia Mönchengladbach levend. De Venezolaan bracht BMG in Hamburg vlak voor rust op voorsprong: 1-0.

De euforie werd echter minder groot voor Die Fohlen, toen HSV op 1-1 kwam. Een aanval, opgezet door Ruud van Nistelrooij, eindigde voor de voeten van Anis Ben-Hatira. De Duitser bevond zich op twee meter afstand van de doellijn, waardoor scoren geen moeilijke opgave was.

Na de gelijkmaker kwam Mönchengladbach niet meer in de buurt van een treffer, waardoor het op de zestiende positie blijft steken. Daardoor speelt BMG promotie/degradatie-wedstrijden tegen VfL Bochum of Greuther Fürth.

De tegenstander wordt zondag, op de laatste speeldag van de Tweede Bundesliga bekend. Hertha BSC en FC Augsburg dwongen met een respectievelijke eerste en tweede positie al promotie af. HSV blijft achtste staan.

Overige uitslagen1. FC Köln - Schalke 04 2-1SC Freiburg - Bayer Leverkusen 0-1Hannover 96 – 1. FC Nürnberg 3-11. FC Kaiserslautern - Werder Bremen 3-2FSV Mainz 05 - St.Pauli 2-1 Foto: VI Images