Manchester wint doelpuntenfestival

Manchester United had een zware middag op Uptown Park. West Ham United kwam twee keer op voorsprong, maar moest uiteindelijk toch de drie punten aan de kampioen laten: 5-3. Newcastle United verspeelde weer punten en ziet Chelsea naderen.

De eerste 22 minuten van het duel tussen West Ham United en Manchester United leverden flink spektakel op. De thuisploeg, die eerder dit seizoen in Manchester had gewonnen, zocht direct de aanval. En met succes, want middenvelder Steve Lomas kopte al in de achtste minuut vanaf de rand van de zestien een voorzet van Vladimir Labant achter Fabien Barthez. In de minuten die volgden kwam ManU er amper aan te pas, totdat uit het niets David Beckham beide ploegen naast elkaar zette, met een magistrale lob.

Vervolgens volgden de doelpunten snel. Frederic Kanouté knalde een voorzet van Sebastien Schemmel binnen (20ste minuiut) en twee minuten later zorgde Nicky Butt met een halve omhaal voor 2-2. Na deze gelijkmaker trok Manchester het duel naar zich toe. Tot halverwege de tweede helft heersten de bezoekers, met een 4-2 voorsprong al logisch vervolg. Na de 3-2 van Paul Scholes tikte Ole Gunnar Solskjær in twee pogingen een rebound van een inzet van Ruud van Nistelrooy binnen.

West Ham gaf echter niet op en kwam via invaller Jermain Defoe nog terug tot 4-3. Maar een makkelijk toegekende strafschop in de 88ste minuut besliste het duel. Beckham bepaalde vanaf elf meter de eindstand op 5-3. De Engelsman mocht aanleggen omdat Van Nistelrooy vlak daarvoor was gewisseld.

Newcastle United slaagde er voor de derde opeenvolgende keer niet in te winnen. In Saint James' Park ontsnapte Ipswich Town aan een nederlaag, omdat Alan Shearer in blessuretijd een strafschop miste. Het was de tweede keer dit seizoen dat hij faalde vanaf elf meter. Diezelfde Shearer had in de 87ste minuut the Magpies nog aan de gelijkmakende 2-2 geholpen met zijn zestiende competitiedoelpunt, maar zag eerder twee treffers van hem worden afgekeurd. Het gelijkspel was terecht. Newcastle probeerde het spel te maken, terwijl Ipswich zeer gevaarlijk counterde. Het leverde de bezoekers zelfs twee keer een voorsprong op, via goals van Marcus Bent. Tussendoor zorgde Laurent Robert voor de 1-2. In de laatste drie duels heeft Newcastle slechts één punt gepakt.

Door het puntenverlies van Newcastle, heeft Chelsea nog uitzicht op een vierde plaats. De Londense ploeg won met 4-0 van het verdedigend ingestelde Sunderland, na een moeizaam begin. Pas na de treffer van William Gallas in de 23ste minuut bleek dat Chelsea beter was. In de laatste twintig minuten groeide het verschil via treffers van Eidur Gudjohnsen, Mikael Forssell en Sam Dalla Bona.

David Moyes vierde zijn debuut als coach van Everton met een zwaarbevochten 2-1 zege op Fulham. De nieuwe trainer leek al na dertien minuten zeker van drie punten na doelpunten van David Unsworth en Duncan Ferguson. Een rode kaart van Thomas Gravesen in de 27ste minuut zorgde echter voor een spannend uur. Jean Tigana, coach van Fulham, stuurde zijn spelers naar voren, wat een belegering van het doel van the Toffees tot gevolg had. Everton kwam na rust amper van de eigen zestien weg, maar meer dan een treffer van Steed Malbranque leverde dat offensief niet op. Louis Saha had de grootste kans op een gelijkmaker, maar kopte voor open doel op de lat.