Manchester United steviger aan kop

Met dank aan Roy Keane heeft Manchester United een nipte zege geboekt op Blackburn Rovers. De achtervolgers Newcastle United en Liverpool lieten steken vallen. Martijn Reuser droeg bij aan de zege van Ipswich Town in het degradatieduel tegen Derby County.

Andy Cole keerde in het shirt van Blackburn Rovers terug op bekend terrein. De Engelse aanvaller verhuisde drie weken van Manchester United naar Blackburn. Maar hij bleef in de schaduw van de spits, die Cole overbodig maakte bij de Mancunians. Ruud van Nistelrooy brak op slag van rust een Premiership-record. Vanaf de strafschopstip schoot hij voor de achtste keer op rij in een competitieduel raak. Maar belangrijker dan het persoonlijke succes van de Nederlander was het doelpunt van Roy Keane. De Ierse middenvelder maakte negen minuten voor tijd het winnende doelpunt, dat Manchester United steviger aan kop bracht. Ryan Giggs had Keane met een hakballetje in scoringspositie gebracht. Kort na rust had Craig Hignett Blackburn aan de gelijkmaker geholpen.

Liverpool bleef voor de vijfde keer op rij zonder overwinning. The Reds kwamen tegen Southampton niet verder dan een teleurstellend gelijkspel (1-1). In de laatste negen wedstrijden won Liverpool er slechts één. Michael Owen zorgde na acht minuten voor een goede start, maar de vroege voorsprong kreeg geen vervolg. Southampton profiteerde dankbaar van het ongeïnspireerde spel van Liverpool. Kevin Davies bracht direct na rust de ploegen in evenwicht. Newcastle United liet eveneens twee punten liggen. De ploeg van Bobby Robson moest tegen Leicester City genoegen nemen met een doelpuntloos gelijkspel. Alan Shearer liet de beste kans onbenut. De spits van Newcastle kopte een half uur voor het einde na voorbereidend werk van Laurent Robert naast.

Het ontslag van coach Colin Todd heeft Derby County geen resultaat gebracht. Onder leiding van interim-coach Billy McEwan verloren The Rams op eigen veld van Ipswich Town (1-3). Marcus Stewart, die voor het eerst in twee maanden weer van de partij was, verzuimde zijn rentree met een treffer op te sieren. Het onbenut laten van de strafschop bleef zonder gevolgen. Doelpunten van Marcus Bent en Sixto Peralta brachten Derby in het nauw. De thuisploeg deed via Malcolm Christie nog wat terug, maar Martijn Reuser maakte in de slotfase aan alle onzekerheid een einde.

Sunderland en Fulham hielden elkaar in evenwicht (1-1). Kevin Phillips passeerde halverwege de tweede helft Edwin van der Sar. De Sunderland-aanvaller maakte daarmee het openingstreffer van Steed Malbranque ongedaan. Dankzij invaller Bo Hansen hield Bolton Wanderers een punt over aan de ontmoeting met Middlesbrough. In The Riverside Stadium maakte de Deen een kwartier voor tijd de gelijkmaker. Noel Whelan had voor rust de score geopend. Ook het duel tussen Tottenham Hotspur en Everton bleef onbeslist (1-1). David Weir maakte namens Everton binnen enkele minuten de vroege openingstreffer van Les Ferdinand ongedaan.