Manchester United stelt Moyes aan als opvolger Sir Alex

Manchester United heeft zoals verwacht David Moyes (50) aangesteld als opvolger van manager Sir Alex Ferguson. De 71-jarige succescoach kondigde woensdag zijn afscheid aan en bracht daarmee een stortvloed aan reacties in de mondiale voetbalwereld teweeg.

Manchester United stelt Moyes aan als opvolger Sir Alex

Al snel ging het ook over de opvolging van Ferguson. Moyes, die een aflopende verbintenis had met Everton, werd in de voorbije jaren al eens vaker genoemd als opvolger van het instituut-Ferguson. Hij ondertekende een contract voor liefst zes seizoenen in Manchester.

OvereenkomstenNet als Ferguson is ook Moyes honkvast. Al sinds twaalf seizoenen is hij de trainer van Everton. Daarvoor was hij drie seizoenen de technisch eindverantwoordelijke bij Preston North End, waarvan drie seizoenen in de Second Division en twee in de First Division.

Bovendien gaat de Engelse recordkampioen opnieuw in zee met een Schot. Waar Ferguson op 31 december 1941 het levenslicht ziet, volgt de geboorte van zijn opvolger 22 jaar later op 25 april 1963.

In tegenstelling tot Ferguson blinkt Moyes, voormalig verdediger, niet uit in het veroveren van hoofdprijzen. Met Preston is hij in 2000 kampioen van de Second Division geworden. Daar bleef het bij.

Wel presteert Moyes al jaren achtereen zeer constant met Everton. Zo werd hij de voorbije jaren zevende, zevende, achtste, vijfde, vijfde en zesde. Zijn beste prestatie zette hij met Everton neer in 2005, toen hij de Premier League afsloot als nummer vier. Bovendien werd hij tot drie keer toe verkozen door zijn collega's tot manager van het jaar (2003, 2005 en 2009). Die drie loftuitingen vormen een record.

Dit seizoen lijkt Moyes met Everton wel naast Europees voetbal te grijpen. De huidige zesde stek voldoet zeer waarschijnlijk niet voor een Europa League-ticket met de werkgever van John Heitinga.

Ook bij United zal Moyes volgend jaar de beschikking krijgen over Nederlandse spelers. Robin van Persie is zijn spits van wereldklasse en Alexander Büttner de vaste stand-in voor linksback Patrice Evra. Bovendien is René Meulensteen jarenlang de vaste rechterhand van Ferguson geweest. De verwachting is dat hij aan zal blijven in Manchester.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's