Manchester United pakt de kop, Liverpool verliest weer

Manchester United is Chelsea voorbij op de ranglijst van de Premier League. De ploeg won met 2-1 van Bolton Wanderers. Arsenal en Tottenham Hotspur klaarden de klus tegen respectievelijk Birmingham City en Portsmouth. Liverpool ging weer onderuit, na een zeer omstreden treffer tegen Sunderland.

Manchester United-Bolton Wanderers 2-1Manchester United, met de herstelde Edwin van der Sar onder de lat, heeft de leiding genomen in de Premier League na de winst op Bolton. De ploeg van Alex Ferguson begon het duel uitstekend. Na vijf minuten werkte Zat Knight klungelig een kopbal van Michael Owen achter zijn eigen keeper Jussi Jääskeläinen.

Na ruim een half uur leek de zege in de knip. Na een soepele aanval was Antonio Valencia het eindstation. United zakte daarna echter ver terug en kwam een kwartier voor tijd onverwacht in de problemen. Door lethargisch te verdedigen kon Matthew Taylor de 2-1 inkoppen. Het onderin de middenmoot vertoevende Bolton ging nog op jacht naar de gelijkmaker. Maar Van der Sar, die kansloos was bij de tegentreffer, hield verder zijn doel schoon.

Portsmouth-Tottenham Hotspur 1-2Tottenham Hotspur zat bij rust op rozen met een 2-0 voorsprong. Ledley King had een hoekschop van Niko Kranjcar binnen gekopt en Jermain Defoe was trefzeker met een volley. In het tweede bedrijf verspeelde de ploeg van Harry Redknapp echter bijna de zege. De aansluiting kwam na een uur via Kevin-Prince Boateng. Kort daarop kreeg Defoe rood na een harde charge op Aaron Mokoena.

Gomes moest ook enkele malen redding brengen. De Braziliaanse oud-keeper van PSV toonde zijn uitstekende vorm en was er grotendeels boor verantwoordelijk dat de Spurs met de zege aan de haal gingen.

Arsenal-Birmingham City 3-1Arsenal was heer en meester in het thuisduel met Birmingham City. De ploeg joeg de bezoekers door alle hoeken van het Emirates Stadium en drukte nu wel het overwicht uit in voldoende doelpunten. Na een kwartier rondde Robin van Persie, na een fantastische aanname, een uitstekende aanval van The Gunners af.

Nog geen twee minuten later volgde een tweede prachtige treffer. Abou Diaby was het eindstation, Tomás Rosicky de aangever. De ploeg van Arsène Wenger bleef druk uitoefenen en had volop kans op meer, maar zag acht minuten voor rust Birmingham plots terugkomen in de wedstrijd. Lee Bowyer zorgde voor de verrassende aansluiting.

Het duurde lang voordat Arsenal de wedstrijd definitief besliste. Vijf minuten voor tijd vond Cesc Fabregas Andrei Arshavin. De Rus kende weinig problemen om de 3-1 aan te tekenen.

Sunderland-Liverpool 1-0Liverpool liep tegen alweer de vierde nederlaag van het seizoen aan. De ploeg met Dirk Kuijt en Ryan Babel in de basisopstelling verloor de wedstrijd na vijf minuten. Een schot van Darren Bent werd van richting veranderd door een strandbal (!) die uit het Liverpool-vak op het veld was gegooid.

Het matige Liverpool slaagde er niet in de gelijkmaker te vinden. De absentie van Steven Gerrard en Fernando Torres, waardoor Kuijt als diepe spits opereerde, zorgde ervoor dat de ploeg weinig had in te brengen tegen het agressieve en uitstekend spelende Sunderland, waar Boudewijn Zenden na een uur als invaller zijn debuut maakte. Ondanks zeven minuten blessuretijd moesten The Reds het verlies accepteren.

Everton-Wolverhampton Wanderers 1-1Het leek erop dat het doelpunt van Wolverhampton Wanderers van Kevin Doyle een kwartier voor tijd de zege zou brengen aan de promovendus. Dinijar Biljaletdinov tekende echter vlak voor tijd voor de gelijkmaker in het duel dat erg matig was en alleen in de slotfase wat spanning gaf.

Stoke City-West Ham United 2-1Voor de zevende keer op rij kwam West Ham United niet tot een overwinning en staat voorlaatste in de Premier League. Grote man voor Stoke was James Beattie. De aanvaller maakte beide doelpunten, waarvan één uit een strafschop. De goal van Matthew Upson voor West Ham was onvoldoende om de vijfde nederlaag te voorkomen.