Man Utd dankzij omstreden strafschop landskampioen

Voor de negentiende keer in zijn historie is Manchester United landskampioen. De ploeg van manager Sir Alex Ferguson had genoeg aan een gelijkspel bij Blackburn Rovers (1-1).

Maar de puntendeling op Ewood Park kwam niet eenvoudig tot stand. De thuisclub deed namelijk niets onder voor The Mancunians. In de twintigste minuut kwam Blackburn op voorsprong door een doelpunt van Brett Emerton. De voormalige Feyenoorder probeerde eerst doelman Tomasz Kuszczak, die de geblesseerde Edwin van der Sar verving, met een stift te verschalken.

Kuszczak redde, maar bij de aanval die daarop volgde werd Emerton helemaal vrijgelaten waarop de Australiër knap binnenschoot. Man Utd zou wakker hebben moeten schrikken van de 1-0, maar dat gebeurde niet. Blackburn kwam zelden in de problemen en ook na rust had de ploeg van manager Steve Kean het beste van het spel. In de 65ste minuut was Martin Olsson dicht bij 2-0.

De verdediger kopte op de paal uit een voorzet van Emerton, waardoor de bezoekers goed wegkwamen. Acht minuten later kreeg Man Utd hulp van het arbitrale kwartet, dat na een overtreding van Paul Robinson op Javier Hernández een omstreden strafschop gaf. Wayne Rooney ontfermde zich over dit buitenkansje en schoot vanaf elf meter hard de gelijkmaker binnen.

In het restant van de wedstrijd gebeurde er niet veel meer. Man Utd tikte de bal achterin rustig rond tot het laatste fluitsignaal, waarna uitbundig de negentiende landstitel in de clubhistorie werd binnengehaald. De club uit Noord-Engeland mag zich daardoor de meest succesvolle ploeg ooit van Engeland noemen, aangezien Liverpool één keer minder kampioen werd in de hoogste Engelse divisie. Foto: VI Images