Man in vorm Siem de Jong houdt PSV in spoor Ajax

PSV heeft zaterdagavond in eigen huis met 1-0 gewonnen van Vitesse. Door een goal van Siem de Jong liepen de Eindhovenaren geen averij op in de jacht op Ajax en koploper Feyenoord, al ging het voor rust moeizaam bij de formatie van trainer Phillip Cocu.

De PSV-coach had ervoor gekozen Siem de Jong én Marco van Ginkel in de basis op te stellen, hetgeen ten koste ging van Bart Ramselaar. Joshua Brenet was de vervanger van de niet fitte Jetro Willems.

In de openingsfase was PSV nog wel even dreigend, maar bleef het bij speldenprikjes van zowel Siem als Luuk de Jong. Naarmate het eerste bedrijf vorderde nam de dreiging van PSV steeds meer af en omdat ook het defensief opererende Vitesse vrijwel niets creëerde, was 0-0 de logische ruststand. Het was voor de achtste keer in veertien Eredivisie-thuiswedstrijden dit seizoen dat PSV voor rust niet scoorde.

Kort na rust was het wél al snel raak voor de thuisploeg. In de vijftigste minuut legde Andrés Guardado bij een ingestudeerde corner-variant de bal terug op Siem de Jong, die overtuigend afrondde. Omdat hij de bal in het dak van het doel schoot, kon de Newcastle United-huurling al zijn vierde goal in zijn laatste drie Eredivisie-duels vieren. Het was bovendien al zijn zesde competitiegoal in vijftien wedstrijden.

De enige goal van het duel in de maak.

Even schrok het PSV-publiek toen Vitesse kort na de 1-0 een kans kreeg, maar doelman Jeroen Zoet bracht redding op de poging van Lewis Baker. PSV had ook in de slotfase niet veel te duchten van de bekerfinalist en rook zelf nog een paar keer aan de 2-0. Invaller Jürgen Locadia, die deze week zijn contract verlengde, was nog het dichtst bij een treffer. Zijn knal spatte uiteen op de paal. Tot onvrede van het PSV-kamp besloot arbiter Björn Kuipers in de laatste minuten PSV geen strafschop te geven na een overtreding van Guram Kashia op Van Ginkel, waardoor goalie Eloy Room de bal in twee instanties en ternauwernood uit zijn doel kon houden (zie onderaan). Omdat De Jong verzuimde ook nog zijn tweede te maken, bleef het in Eindhoven bij 1-0.

Ajax
Door de nipte zege heeft PSV het gat met Ajax teruggebracht tot een punt en is de achterstand op lijstaanvoerder Feyenoord in ieder geval voor even vijf punten. De Amsterdammers treffen zondag Excelsior in Kralingen en Feyenoord gaat op bezoek bij SC Heerenveen. Voor PSV draaide zo ook de zesde thuiswedstrijd in 2017 uit op een zege. En tot slot ging Siem de Jong ook de Vitesse-geschiedenisboeken in. De man die vier van de laatste zeven Eredivisie-goals van PSV voor zijn rekening nam was immers de maker van 1500e tegengoal van Vitesse in de Eredivisie-historie.