Man City passeert magische grens en houdt West Ham in degradatiegevaar

Na Paris Saint-Germain is Manchester City de tweede ploeg in de vijf grootste Europese competities die de grens van honderd competitiedoelpunten heeft doorbroken. De Engelse kampioen was in Londen met 1-4 te sterk voor West Ham United, dat daardoor blijft vrezen voor degradatie.

City toonde zich opnieuw een ware kampioen en was ook tegen West Ham duidelijk de bovenliggende partij. In de dertiende minuut resulteerde het overwicht al in de openingstreffer: een schot van Leroy Sané werd getoucheerd door Patrice Evra, waardoor West Ham-doelman Adrián een antwoord schuldig moest blijven. Een klein kwartier later zorgde een onhandig eigen doelpunt van Declan Rice voor de 0-2.

Voor City betekende deze eigen goal het honderdste competitiedoelpunt van dit seizoen. Na rust vielen ook doelpunt 101 en 102, maar voor het zover was deed West Ham in de slotfase van de eerste helft eerst wat terug. Een goal van Marko Arnautovic werd nog afgekeurd vanwege een vermeende overtreding van de Oostenrijker; de rake vrije trap van Aaron Cresswell, waarbij City-doelman Ederson er niet sterk uitzag, kon wél gevierd worden door de thuisploeg.

Manchester City-doelman Ederson wordt verrast in de korte hoek.

De aansluitingstreffer bleek niet het begin van een comeback te zijn. In de tweede helft had City weer de controle en na acht minuten resulteerde een uitstekende combinatie tussen Raheem Sterling en Gabriel Jesus in een doelpunt van laatstgenoemde (1-3). Sterling had even hierna een penalty moeten krijgen, maar kreeg die niet, en de aanvaller slaagde er niet in om een vreselijke uittrap van Adrián af te straffen in een een-op-een-situatie. Als aangever was Sterling wel weer succesvol: Fernandinho maakte van zijn pass een assist.

Direct na het vierde doelpunt van City bracht West Ham-manager David Moyes drie invallers het veld in, in een laatste poging het tij nog te keren. João Mário, Javier Hernández en Arthur Masuaku konden de zestiende nederlaag van dit seizoen echter niet meer voorkomen voor West Ham. De Londenaren staan met nog drie duels te gaan vijftiende en hebben maar drie punten meer dan Southampton, dat onder de degradatiestreep staat. De zorgen zijn zo nog groot bij West Ham.

Manchester City blijft op koers om als eerste ploeg ooit de grens van honderd punten te bereiken in de Premier League. Het hoogste puntenaantal ooit werd in het seizoen 2004/05 gehaald door Chelsea, dat toen op 95 punten eindigde. City staat op 93 punten en kan dit record volgende week in de thuiswedstrijd tegen Huddersfield Town (dat net als West Ham nog vecht tegen degradatie) al breken.