Man City ontsnapt bij Luton, vechtploeg Everton vergroot zorgen Chelsea

Manchester City heeft na vier wedstrijden zonder zege weer eens drie punten gepakt. Ook op bezoek bij Luton Town moesten The Citizens diep gaan, maar werd wel de overwinning binnen gesleept. Chelsea ging bij Everton de bietenbrug op.

Luton Town
Luton Town
1 - 2
Manchester City

Na vier Premier League-wedstrijden op rij zonder overwinning kon Manchester City wel weer wat zonneschijn gebruiken. Manager Pep Guardiola kreeg voor de wedstrijd weer slecht nieuws omdat hij Jérémy Doku en Erling Haaland moest missen wegens blessures. Daardoor was Julian Álvarez de diepe spits en speelden Jack Grealish, Phil Foden en Bernardo Silva daarachter. Nathan Aké stond centraal achterin.

Luton Town moest het in de openingsfase hebben van toevalsmomenten, terwijl Manchester City uitgespeelde kansen kreeg via Foden en Álvarez. Maar meer dan dat was het ook niet, want de ploeg van Guardiola kreeg de druk er onvoldoende op, waardoor Luton Town relatief eenvoudig overeind wist te blijven. Het echte gif om de promovendus op de knieën te krijgen ontbrak. Terecht of niet, vlak voor de theepauze kwam de landskampioen van Engeland ook hier in de problemen, nadat Elijah Adebayo op aangeven van Andros Townsend binnen wist te knikken.

Het eerste kwartier na rust bood weinig perspectief voor Manchester City, maar in een tijdsbestek van twee minuten werd de achterstand desondanks omgedraaid in een voorsprong. De gelukkige gelijkmaker was van Silva, die de bal van buiten de zestien knap in de verre hoek schoot, waarna ook Grealish na ongelukkig verdedigen van Luton Town het net vond. Daardoor kreeg Guardiola de rust die hij nodig had, want hij was al een uur aan het schreeuwen om zijn ploeg de juiste richting op te krijgen.

In een poging om alsnog een punt uit het vuur te slepen werd Nederlander Tahith Chong ingebracht door manager Rob Edwars. Het mocht echter niet baten, want Manchester City hield de rijen gesloten. De club heeft zich weer wat lucht verschaft en verstevigt de vierde plaats in de Premier League.

Everton
Everton
2 - 0
Chelsea
Chelsea

Everton staat niet meer in de degradatiezone. Het publiek op Goodison Park was getuige van een knappe 2-0 zege op Chelsea.

De Premier League maakte halverwege november een straf van tien punten in mindering bekend wegens het overtreden van de regels rond financial fair play. In de eerste twaalf wedstrijden van het seizoen verzamelde Everton veertien punten, maar juist na die straf kreeg Everton de wind in de zeilen en werd tegen Nottingham Forest en Newcastle United de volle buit gepakt.

Ook tegen het geplaagde Chelsea liet Everton een goede indruk achter. De eerste mogelijkheid was namens de Londenaren van Cole Parmer, waarna de thuisploeg steeds meer de controle naar zich toe wist te trekken en Chelsea de teugels liet vieren.

Chelsea, dat in de eerste helft nagenoeg tandeloos was, moest in de tweede helft in de achteruit. Het openingsdoelpunt van Everton kon dan ook niet lang uitblijven en viel uiteindelijk ook. Na gemiste kansen van Dwight McNeil en Dominic Calvert-Lewin wist Abdoulaye Doucoure wél de trekker over te halen. Tot opluchting van manager Sean Dyche, die door de ontwikkelingen van de afgelopen weken jaren ouder moet zijn geworden.

Chelsea-manager Mauricio Pochettino wist vervolgens wat hem te doen stond en bracht met Raheem Sterling en Nicolas Jackson aanvallende impulsen in het veld. Het gevaar bij Everton was er na de goal wel vanaf, waardoor voor The Toffees een spannend laatste half uur aanbrak. Kansen op meer dan een nederlaag waren er voor Chelsea zeker, maar diep in blessuretijd besliste Lewis Dobbin de wedstrijd.