Man City - Chelsea, lesmateriaal en reclame voor het voetbal

Reacties

VI-redacteur Süleyman Öztürk blikt vooruit op het duel tussen Manchester City en Chelsea, de topper in de veertiende speelronde van de Premier League (aftrap 13.30 uur).

Man City - Chelsea, lesmateriaal en reclame voor het voetbal

Extreem in hun uitputtende aanpak, extreem in de eisen die ze hun omgeving opleggen, extreem in de focus op details. Hoezeer Pep Guardiola en Antonio Conte ook verschillen, op het eerste gezicht dan, hun teams kunnen ervaren worden als een intentieverklaring. Elf voetballers die samen het handschrift van hun trainer vormen. Ziehier het werk van twee maniakale perfectionisten met een onmetelijke liefde en passie voor het voetbal.

Om toch even bij stil te staan: de snelheid waarmee ze het Engelse voetbal van nieuwe inzichten en elan voorzien. De impact die zij nu al hebben op het verloop van de competitie, de verhaallijn die zich ontspint, die is echt gigantisch. En dat voor twee managers die net hun eerste dertien duels in de competitie achter de rug hebben. Bijzonder.

Manchester City en Chelsea zijn ongekend snel geboetseerd naar het karakter en de wensen van hun coach. Bij Guardiola lukte dat waanzinnig snel, meteen vanaf het begin. Hij had het voordeel dat hij ruim een jaar wist dat hij als manager van Manchester City aan de slag zou gaan. De trainer van Bayern München schilderde in zijn vrije tijd alvast het huis van de buren.

Conte moest eerst met Italië naar een EK en stortte zich daarna vol overgave op zijn  nieuwe job. Eind september, halverwege het met 3-0 verloren uitduel bij Arsenal, diende de oplossing zich aan: de befaamde 3-4-3 waarop nog geen tegenstander in de Premier League het definitieve antwoord heeft gevonden. Tottenham Hotspur kwam afgelopen weekeinde dichtbij, maar werd in de tweede helft overklast dankzij de keuzes en omzettingen van Conte.

Manchester City-Chelsea is een confrontatie tussen twee coaches die systemen gebruiken als houvast en vooral: om de extra klasse van hun spelers in het licht te zetten. Niets voor niets blinken bijna alle spelers uit op hun terrein. Eden Hazard, Kevin De Bruyne, Ilkay Gündogan, Nemanja Matic, N'Golo Kanté; ze doen waar ze goed in zijn, waarbij hun mindere kanten worden verhuld door het team. Dribbelen, lopen, passen, inschuiven, doorbewegen, inzakken, verdedigen om aan te vallen, aanvallen om te verdedigen. Manchester City-Chelsea kan zomaar een groot kijkcollege worden, reclame voor het voetbal, lesmateriaal voor trainers. Want achter de gekte die je ziet langs de zijlijn, de angst van zowel Guardiola als Conte de controle te verliezen, steekt een doordacht plan, een idee.

Programma
Manchester City 03-12
13:30
Chelsea
Crystal Palace 03-12
16:00
Southampton
Stoke City 03-12
16:00
Burnley
Sunderland 03-12
16:00
Leicester City
Tottenham Hotspur 03-12
16:00
Swansea City
West Bromwich Albion 03-12
16:00
Watford
West Ham United 03-12
18:30
Arsenal
AFC Bournemouth 04-12
14:30
Liverpool
Everton 04-12
17:00
Manchester United
Middlesbrough 05-12
21:00
Hull City
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.