Malawi stunt met ruime zege op WK-ganger Algerije

Algerije heette in Groep A een favoriet te zijn in de strijd om de Afrika Cup. Malawi zette die kwalificatie in perspectief met een onverwachte en ruime overwinning (3-0).

Malawi stunt met ruime zege op WK-ganger Algerije

Na de verrassende uitkomst van het openingsduel (Angola-Mali 4-4) tekende Malawi voor een volgend opvallend resultaat in het toernooi om de Afrika Cup. De outsider boekte met een ongecompliceerde tactiek een mooie 3-0 overwinning.

Algerije, dat zich plaatste voor het WK in Zuid-Afrika, bood Malawi met slecht verdedigen de helpende hand. De openingstreffer kwam mede tot stand nadat de Algerijnse keeper Fawzi Chaouchi de bal tegen een Malawische aanvaller had aangeschoten. Russell Mwafulirwa was er vervolgens als de kippen bij om de 1-0 aan te tekenen.

Terwijl Algerije zich inspiratieloos over het veld bewoog, sloeg Malawi nog twee keer toe. Elvis Bryson Kafoteka en Davi John Banda gaven de overwinning extra cachet. Voor Malawi was het een unieke prestatie. De Vlammen boekten ten koste van Algerije hun eerste overwinning op het Afrikaanse kampioenschap.

Bij het eerste optreden in het Afrika Cup-toernooi in 1984 kwam Malawi niet verder dan één gelijkspel. Ook toen stonden Algerije en Malawi tegenover elkaar, dit keer met een 3-0 overwinning voor Algerije.

Bekijk hier al onze video's