Malaise Feyenoord houdt aan met kansloos verlies in Sevilla

Feyenoord leed donderdag in de Europa League een kansloze nederlaag bij Sevilla, dat volop profiteerde van de Rotterdamse problemen bij het verdedigen van spelhervattingen: 2-0. Met de nederlaag houdt de sportieve tegenspoed in De Kuip aan. Van haar laatste zeven officiële duels won de ploeg er slechts één.

Feyenoord trad tegen de titelverdediger aan met een tactische variant. Trainer Fred Rutten, die zijn vijftigste Europese wedstrijd coachte, had spits Mitchell Te Vrede ingeruild voor een extra middenvelder, te weten Jens Toornstra.

Nog voordat de uitkomsten van die keuze konden worden beschouwd, lag de bal al achter Kenneth Vermeer in het doel. Door een dekkingsfout van Luke Wilkshire promoveerde Grzegorz Krychowiak een vrije trap van Gerard Deulofeu al in de achtste minuut tot het openingsdoelpunt. Daarmee kende Feyenoords eerste wedstrijd in een Europees hoofdtoernooi sinds december 2008 (0-1 nederlaag tegen Lech Poznan) een valse start.

Illustratief
De manier waarop de treffer viel was illustratief voor de Europese campagne van Feyenoord in dit seizoen. Thuis tegen Zorya Luhansk (4-3) en Besiktas (1-2) kregen de Rotterdammers in totaal immers al drie goals tegen na standaardsituaties. Bij de tweede goal van Sevilla was het weer hetzelfde liedje. Deze keer kopte de vogelvrije Stephane Mbia de bal na een vrije trap van Deulofeu hard achter Vermeer: 2-0. Feyenoord was daardoor al snel bezig aan een als kansloze missie. Daarnaast zat het de club ook niet mee in de 33ste minuut, toen de bal na een vrije trap van Jens Toornstra via beide doelpalen het veld weer in stuitte.

Kenneth Vermeer en Sven van Beek halen opgelucht adem na een gemiste kans van José Antonio Reyes.

Ook in de tweede helft had Feyenoord niets in te brengen in Sevilla. Binnen een minuut na de hervatting kreeg Carlos Bacca een grote kans op de 3-0, maar Sven van Beek voorkwam een doelpunt. Acht minuten later haalden de Rotterdammers weer opgelucht adem. José Antonio Reyes had van dichtbij de hoek voor het uitzoeken, maar schoot over.

Genadig
Buiten kijf stond dat er in Sevilla helemaal niets te halen viel voor Feyenoord, dat bijzonder slordig was in de opbouw en aanvallend totaal onmachtig opereerde. De thuisploeg was daardoor zelfs op halve kracht heer en meester. De Spanjaarden waren echter genadig voor de Rotterdammers, want in de 77ste minuut liet Reyes opnieuw een forse mogelijkheid onbenut. Zo behield de score een vrij schappelijke aanblik, vanuit Feyenoord-perspectief.

De kansloze nederlaag zal het zelfvertrouwen van de ploeg richting De Klassieker tegen Ajax van zondagmiddag (aftrap 14.30 uur) in De Kuip bepaald geen goed doen. Het eerstvolgende Europa League-duel van Feyenoord staat voor 2 oktober op het programma. Standard Luik komt dan op bezoek.