Málaga in voorronde CL, rampseizoen Villarreal compleet

Vreugde bij Málaga en Levante, maar droevige gezichten bij Villarreal. Málaga plaatste zich knap voor de voorronde van de Champions League, Levante gaat voor het eerst Europees spelen en Villarreal daalt af.

Málaga in voorronde CL, rampseizoen Villarreal compleet

Málaga - Sporting Gijón 1-0Málaga heeft zich geplaatst voor de voorronde van de Champions League. De ploeg van Ruud van Nistelrooy, die een kwartier meespeelde, won met 1-0 van het gedegradeerde Sporting Gijón.

Met de hete adem van Levante en Atlético Madrid in de nek was een overwinning voor Málaga noodzakelijk. Dankzij Salomón Rondón kwam de bevrijdende treffer tot stand. Het doelpunt van de aanvaller bleek na negentig minuten de enige goal van de wedstrijd te zijn.

Zodoende eindigt Málaga op de vierde plaats in de Primera División en werpt het project van de ambitieuze club in het eerste jaar sinds de overname van sheik Abdullah ben Nasser Al Thani direct zijn vruchten af.

Villarreal - Atlético Madrid 0-1Villarreal is op sensationele wijze gedegradeerd. De ploeg verloor zelf met 1-0 van Atlético Madrid, terwijl concurrent Rayo Vallecano dankzij een late treffer van Granada won en over Villarreal heen ging.

Atlético Madrid maakte na het veroveren van de Europa League (3-0 winst op Athletic de Bilbao) geen fout. De uitwedstrijd tegen voormalig subtopper Villarreal werd in de slotfase met 0-1 gewonnen. Daardoor degradeert Villarreal uit de Primera División.

Pas in de 88ste minuut viel het eerste doelpunt van de wedstrijd. Radamel Falcao, met twee treffers de held uit de Europa League-finale, maakte het enige doelpunt van de wedstrijd.

Atlético eindigt zodoende op de vijfde plaats en speelt volgend seizoen Europa League. Voor Villarreal is het doemscenario werkelijkheid geworden. De door blessures geteisterde ploeg die dit seizoen nog Champions League-deelnemer was, behaalde 41 punten, maar daalt gedwongen af. Villarreal zal zich volgend jaar vanuit de tweede divisie moeten terugknokken naar het hoogste niveau.

Levante - Athletic de Bilbao 3-0Levante verzekerde zich voor het eerst in de clubhistorie van Europees voetbal. De ploeg eindigde als zesde door met 3-0 van Athletic de Bilbao te winnen. Athletic (dat als bekerfinalist al van een Europees avontuur verzekerd was) had de verloren Europa League-finale tegen Atlético Madrid (3-0, woensdag) duidelijk in de benen zitten.

Abdelkader Ghezzal was belangrijk voor de thuisploeg. De aanvaller zorgde voor twee van de drie doelpunten. Farinos zorgde vanaf de strafschopstip voor de derde Levante-treffer.

Bilbao eindigt dit seizoen op de tiende plaats, maar speelt desondanks Europees voetbal omdat de ploeg de Spaanse bekerfinale (over twee weken tegen Barcelona) bereikte.

Rayo Vallecano - Granada 1-0Rayo Vallecano is zondagavond met de schrik vrijgekomen. Een doelpunt van Raul Tamudo, in de laatste minuut van de wedstrijd, zorgde voor een stijging van plaats achttien (degradatie) naar plaats vijftien.

Lang zag het ernaar uit dat Vallecano zou degraderen uit de Primera División. Tamudo bracht daar in de absolute slotfase verandering in. Het cruciale doelpunt zorgde er tevens voor dat Villarreal degradeert naar de Segunda Division.

Overige uitslagen:Getafe - Real Zaragoza 0-2 Espanyol - Sevilla 1-1Racing Santander - Osasuna 2-4 Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's