Makkelijke dag Engelse topclubs

De grote ploegen hadden een makkelijke middag in het Premiership. Manchester United, Arsenal, Chelsea en Newcastle United hadden amper tegenstand en boekten ruime zeges. Jerrel Hasselbaink maakte zijn achtste competitietreffer.

Manchester United had een makkelijk middag. Op bezoek bij Sunderland liet coach Alex Ferguson onder anderen Ruud van Nistelrooy, Jan Veron, David Beckham en Fabien Barthez uit de basis, terwijl Roy Keane ontbrak vanwege een schorsing. Toch bleken de reserves van The Mancunians veel te sterk voor het matige Sunderland. Manchester speelde zelf niet best en miste bovendien enkele grote kansen, waardoor het verschil nog klein bleef. Na 35 minuten hielp Stanislav Varga de kampioen op voorsprong, door een voorzet van Luke Chadwick ongelukkig, doch knap binnen te koppen. Na rust kreeg Manchester alle vrijheid en scoorde nog twee keer. Eerst zette Andy Cole met een mooie steekpass Ryan Giggs vrij voor doelman Thomas Sörensen, en in de 66ste minuut deed Chadwick hetzelfde met Cole, die alle tijd had om de Sörensen te passeren. Tien minuten voor tijd deed Kevin Phillips nog iets terug namens de thuisploeg.

Chelsea had eveneens weinig problemen. Tegenstander Leicester City bood erg weinig weerstand, merkte ook Dave Bassett die debuteerde als coach van de hekkensluiter. Chelsea hoefde niet veel moeite te doen, en slechts een paar spelers onderscheidden zich. Bijvoorbeeld uitblinkers Jerrel Hasselbaink en Eidur Gudjohnsen. Hasselbaink was enkele keren gevaarlijk. Al snel was hij twee keer dicht bij een doelpunt, maar een lob ging net naast, en doelman Ian Walker redde op zijn tweede poging knap. In de twintigste minuut scoorde Hasselbaink wel. Hij benutte een strafschop na een overtreding op Gudjohnsen. Diezelfde IJslander bepaalde de eindstand al vlak voor rust op 2-0, nadat Boudewijn Zenden en Gianfranco Zola de aanval hadden opgezet.

Net als Chelsea en Manchester United had ook Arsenal geen enkel probleem. The Gunners waren veel te sterk voor Southampton. Op bezoek in het Saints Mary's Stadium kwam Arsenal snel op voorsprong, nadat Sylvain Wiltord ietwat gelukkig Robert Pires vrij voor doelman Paul Jones zette. Vervolgens miste de Londense ploege enkele grote kansen: zo raakten Wiltord en Fredrik Ljungberg de paal, en miste Thierry Henry voor open doel. The Saints boden weinig weerwerk, tot ongenoegen van het publiek dat de eigen sterren uitfloot. Bovendien moest Chris Marsden na een uur spelen met twee gele kaarten van het veld. Arsenal profiteerde niet echt, want verder dan 2-0 kwam de ploeg van coach Arsène Wenger niet. Een kwartier voor tijd besliste Henry het duel, zij het ietwat gelukkig. Zijn schot werd van richting veranderd.

Na enkele weken op kop te hebben gestaan, zakt Bolton Wanderers naar de positie op de ranglijst waar de promovendus thuishoort. In het eigen Reebok Stadium verloor het elftal van coach Sam Allardyce met 4-0 van Newcastle United. Doelman Jusse Jaaskelainen speelde een hoofdrol. Lange tijd was de Fin er verantwoordelijk voor dat Newcastle niet tot scoren kwam. Pas na 42 minuten kwam het sterkere elftal van coach Bobby Robson op voorsprong via Nolberto Solano, die scoorde op aangeven van Alan Shearer. Na een ruim uur moest Jaaskelainen met rood van het veld, nadat hij buiten het strafschopgebied hands maakte. Coach Allardyce hadv geen reservedoelman op de bank, waardoor aanvaller Bo Hansen in het doel plaatsnam. Newcastle had vervolgens weinig moeite met de tien spelers van Bolton en scoorde nog drie maal via Laurent Robert, Alan Shearer en Craig Bellamy.

Ipswich Town stelde weer teleur. Het elftal van coach George Burley kwam niet verder dan een 0-0 gelijkspel tegen Everton, na een zeer matig duel. Voor het eigen publiek op Portman Road slaagde Ipswich er voor het vijfde thuisduel op rij in niet winnen.