Makkelie statistisch gezien geen thuisfluiter

Scheidsrechter Danny Makkelie kan dan zwaar onder vuur liggen, nadat hij Ajax met een onterecht gegeven penalty aan kop heeft gehouden in de inmiddels bloedstollende titelrace. Toch is hij niet bepaald een thuisfluiter.

De afgelopen drie seizoenen gaf Makkelie 21 strafschoppen in de Eredivisie, waarvan dertien aan de uitploeg. Dat is bijna 62 procent van de gevallen. De strafschop waaruit Arek Milik zondag de 2-2 aantekende tegen FC Utrecht, is Makkelies zesde van deze jaargang.

De Poolse Ajacied mocht van de scheidsrechter al eerder vanaf elf meter aanleggen, tegen SC Heerenveen, maar toen miste Milik.

PSV is de enige club die ook van Makkelie een penalty kreeg als thuisploeg. Gastón Pereiro maakte daaruit de 2-0 tegen Heracles Almelo. De drie andere pingels waren telkens voor de gasten (PSV - NEC, 63ste minuut aan NEC; Roda JC - PEC Zwolle, 14de minuut aan PEC Zwolle en SC Heerenveen - Willem II, 20ste minuut aan Willem II).

Vorig seizoen deelde Makkelie vijf strafschoppen uit, waarvan drie aan de bezoekers. Tijdens de jaargang 2013/14 was de Zuid-Hollander goed voor tien penalty's. Drie gingen er naar de thuisclub en liefst zeven naar de uitspelende ploeg.