Makkelie pareert kritiek: 'Sta achter mijn beslissingen'

Het optreden van scheidsrechter Danny Makkelie was na de wedstrijd Go Ahead Eagles-Vitesse (0-3) het voornaamste onderwerp van gesprek. De arbiter heeft geen spijt van zijn beslissingen tijdens het duel, waarin hij Deniz Türüc van Go Ahead de rode kaart gaf en Vitesse twee strafschoppen toekende.

Na 35 minuten stuurde Makkelie Türüc van het veld vanwege een vermeende overtreding op de doorgebroken Mike Havenaar, tot onvrede van Go Ahead. Makkelie gaf na afloop echter geen krimp, ook niet na het zien van de camerabeelden. 'De aanvaller van Vitesse (Havenaar, red.) wordt vrijgespeeld en gaat tussen twee  verdedigers door naar het doel. Ik zie dat nummer acht (Türüç, red.) hem ten val brengt. Dan is er maar een straf en dat is een rode kaart', aldus de scheidsrechter tegen FOX Sports. 'Het gaat niet om de zwaarte van de overtreding, maar om het ontnemen van een scoringskans. Iedereen kan zien dat er contact was.'

Acht minuten later wees Makkelie weer naar de stip, toen Jop van der Linden een schot van Vitesse met zijn elleboog raakte. 'Hij springt voor het schot en maakt zich breed door zijn arm van het lichaam af te houden, waardoor hij de bal blokkeert. Dan is het dus een strafschop', vervolgde de scheidsrechter.

De Adelaarshorst kookte over na die beslissing van Makkelie, die zich daardoor genoodzaakt zag de wedstrijd korte tijd te staken. 'Niet fijn', aldus de arbiter over de spreekkoren aan zijn adres. 'Op een gegeven moment kwam er zelfs een fan van Go Ahead het veld op. Die kwam dicht bij me in de buurt en daar voelde ik me erg ongemakkelijk bij. Daarna hoorde ik ook nog een knal van vuurwerk dat op het veld werd gegooid en nam ik de beslissing om even te gaan afkoelen.'

Vitesse won met 3-0 in Deventer door twee benutte strafschoppen van Lucas Piazon en een treffer van Gaël Kakuta en gaat met 27 punten uit veertien wedstrijden aan kop in de Eredivisie. Go Ahead staat dertiende met zestien punten.