Makaay schiet Feyenoord naar finale KNVB-beker

Feyenoord heeft zich ten koste van FC Twente geplaatst voor de finale van de KNVB-beker. In de eigen Kuip waren de Rotterdammers na een 0-1 ruststand met 2-1 te sterk.

De Twentenaren, met Parker en De Jong voor de licht geblesseerden Stoch en Nkufo en Tioté op de plaats van Perez, waren tijdens de eerste helft heer en meester. Feyenoord, met de jonge spits Luc Castaignos als vervanger van Roy Makaay, had vooral moeite met het spel van Bryan Ruiz.

De Costaricaan was al na vijf minuten dicht bij de openingstreffer, maar hij zag zijn schot voorlangs gaan. Later waren Bernard Parker, Luuk de Jong en Ruiz nog tweemaal gevaarlijk voor de bezoekers. Feyenoord stelde daar slechts een afstandsschot van Castaignos tegenover. Kort voor rust kreeg FC Twente loon naar werken. Topscorer Ruiz rondde een fraaie steekbal van Luuk de Jong af. Aan het doelpunt ging balverlies van Wijnaldum en slap duelleren van Fer vooraf.

In de rust greep Mario Been in. Makaay verving Diego Biseswar en Feyenoord schakelde over naar een tweespitsensysteem, waarin Makaay naast Cataignos speelde. De omzetting sorteerde meteen effect en zorgde voor een Feyenoord met meer dreiging.

Nadat eerst Castaignos zijn kopbal nog gekeerd had zien worden door Boschker, was het niet veel later wél raak. Aanvoerder Van Bronckhorst scoorde met een stuiter in de verre hoek raak na doorkoppen van Landzaat. Makaay stond met een bekeken doortikbal aan de basis van de gelijkmaker.

Das Phantom zorgde hoogstpersoonlijk voor de winnende treffer. De spits rondde een goede voorzet van Fer bekwaam af.
Twente-middenvelder Cheikh Tioté liet De Kuip nog sidderen met een schot op de lat, maar de 2-1 stand bleef onaangetast.

Op basis van een puike tweede helft was de winst van de Rotterdammers verdiend. De Twentenaren zullen terugdenken aan de gemiste kansen uit het eerste bedrijf.