Majestueuze kopbal Wijnaldum helpt Liverpool langs City

Dankzij een prachtige kopbal van Georginio Wijnaldum heeft Liverpool zaterdagavond afgerekend met Manchester City in de Premier League. Het werd 1-0 voor The Reds, die zich daardoor voorlopig de belangrijkste concurrent van koploper Chelsea mogen noemen.

Aanhaken of (misschien wel definitief) afhaken, stond op de affiches die de laatste Premier League-wedstrijd van 2016 aankondigden. Na de dertiende zege op rij van Chelsea – The Blues wonnen eerder op de dag van Stoke City – konden beide clubs zich eigenlijk geen puntenverlies permitteren.

Bij Manchester City keerde Sergio Agüero terug in de basis na het aflopen van zijn schorsing van vier wedstrijden wegens zijn overtreding op David Luiz in de topper tegen Chelsea. De Argentijn kwam in de eerste helft bijna niet in het spel voor, zoals Manchester City in zijn geheel nauwelijks gevaar stichtte op Anfield Road. De bezoekers beleefden nog een aardige openingsfase, maar lieten bijna niets zien na de treffer van Liverpool in de achtste minuut.

Die goal kwam van het hoofd van Georginio Wijnaldum, die uitstekend anticipeerde op een voorzet van Adam Lallana en relatief vrij in kon koppen. Claudio Bravo had geen schijn van kans op zijn goed geplaatste inzet. Manchester City koesterde weliswaar lange periodes van balbezit, de ploeg van Pep Guardiola kwam maar moeizaam tot kansen. Liverpool dwong City tot fouten in de opbouw door vroeg druk te zetten.

Georginio Wijnaldum staat nu op dertien Premier League-goals: elf voor Newcastle United en twee voor Liverpool. Opmerkelijk: al deze treffers vielen in thuisduels.

De thuisploeg verzuimde vlak voor rust de bezoekers met een nog slechter gevoel de kleedkamer in te sturen. Bij een gevaarlijke uitbraak opteerde Roberto Firmino ervoor om de bal te geven aan Lallana, die in buitenspelpositie vertoefde. Na een eerste 45 minuten met weinig gevaar voor beide doelen (Wijnaldums 1-0 was de enige poging tussen de palen) bood ook de tweede helft weinig spektakel.

Na verloop van tijd slaagde City er wel steeds beter in om Agüero, Raheem Sterling en Kevin De Bruyne in stelling te brengen, terwijl David Silva zich manifesteerde met een schot van afstand. Liverpool-manager Jürgen Klopp probeerde het heft weer in handen te nemen met het inbrengen van aanvaller Divock Origi voor middenvelder Jordan Henderson. City bleef een overwicht koesteren, maar ontbeerde de brille om de goed georganiseerde defensie van Liverpool uit elkaar te spelen. Ook het spel van de thuisploeg was te rommelig om in aanmerking te komen voor kansen. Zo gaat Wijnaldum de boeken in als de maker van het laatste Premier League-doelpunt van 2016.

Door de triomf brengt Liverpool de achterstand op Chelsea weer terug tot zes punten. Manchester City blijft derde, op liefst tien punten van de eerste plaats. Maandag alweer komen beide clubs opnieuw in actie. Om 16.00 uur fungeert Manchester City als gastheer van Burnley en op datzelfde tijdstip begint Liverpool aan het uitduel met Sunderland. Beide selecties hebben met andere woorden iets minder dan 45 uur 'rust'. Over precies een maand stuit Liverpool voor eigen publiek op Chelsea in een misschien wel beslissende topper.