Mahrez voorkomt blamage Algerije op Afrika Cup

Riyad Mahrez heeft een nederlaag voor Algerije voorkomen in hun openingsduel van de Afrika Cup. In Groep B leek Zimbabwe lang op weg naar een stunt, maar een late treffer van Mahrez zorgde voor een gelijkspel: 2-2.

Mahrez werd onlangs verkozen tot Afrikaans Speler van het Jaar 2016 en liet tegen Zimbabwe zien waarom hij die prijs won. In de twaalfde minuut zette de speler van Leicester City de Algerijnen op voorsprong. Hij trok vanaf rechts naar binnen en schoot met links raak via de tweede paal: 1-0.

De Zimbabwanen, waar Vitesse-speler Marvelous Nakamba ontbrak vanwege een schorsing, raakten niet van slag en trokken in de zeventiende minuut de stand alweer gelijk. Een schuiver van Kudakwashe Mahachi verdween in de hoek van het doel: 1-1. De zuidelijke Afrikanen speelden met veel passie en inzet en dwongen de Algerijnen naar achteren. Na een klein half uur leverde het offensief van Zimbabwe een strafschop op nadat Algerijn Mohktar Beltiker aan de noodtrem moest trekken. Spits Nyasha Mushekwi zette zich achter de bal en bleef rustig: 1-2.

Ook na rust schotelden de twee landen het publiek in Gabon een aantrekkelijke wedstrijd voor. Algerije, de nummer 39 van de wereldranglijst op de FIFA, nam het heft in handen en voerde het tempo op. Zimbabwe, nummer 103 op dezelfde ranglijst, kreeg een reeks hoekschoppen tegen en had het aan de paal en lat te danken dat de voorsprong lange tijd werd behouden.

Acht minuten voor tijd stond Mahrez opnieuw op en schoot hij wederom raak: 2-2. Een zege zat er niet meer in voor de Algerijnen, waardoor Zimbabwe als morele winnaar van het veld stapte. In dezelfde groep staan Tunesië en Senegal zondagavond om 20.00 uur tegenover elkaar.