Magistrale pass Ødegaard onbeloond door fout Mulder

SC Heerenveen heeft vrijdagavond twee punten verspeeld tegen Go Ahead Eagles: 2-2. De Friezen leken via invallers Henk Veerman en Luciano Slagveer te gaan winnen, maar Leon de Kogel zorgde voor de late gelijkmaker.

Heerenveen liet er geen gras over groeien en begon fel aan de wedstrijd. Go Ahead stond onder druk, maar hield in de beginfase stand. Zo raakte Pelle van Amersfoort de paal na een goede steekpass van Ødegaard. Aan de andere kant stuitte Jarchinio Antonia op doelman Erwin Mulder nadat hij de bal van Elvis Manu had gekregen.

De kans voor Antonia toonde aan dat de bezoekers uit Deventer kans maakten op een goed resultaat. Na ruim een half uur mocht Go Ahead juichen, want Sam Hendriks zorgde voor de openingstreffer. Sander Fischer bracht de spits in stelling. Mulder redde in eerste instantie, maar verwerkte de bal onvoldoende, waardoor Hendriks bij de tweede poging wel raak schoot.

Na rust ging Heerenveen zo snel mogelijk op zoek naar de gelijkmaker. Spits Reza Ghoochannejhad faalde tot twee keer toe. Beide keren lag doelman Theo Zwarthoed in de weg. Eerst na een te korte terugspeelbal van Antonia en even later na een goede pass van Ødegaard.

Martin Ødegaard was één van de uitblinkers bij SC Heerenveen.

Het lukte niet om te scoren. Dat zag ook het publiek, dat riep om Veerman. Trainer Jurgen Streppel bracht hem in de 62ste minuut als laatste invaller. De spits deed wat hij dit seizoen al vaker voor elkaar kreeg: scoren. Na een mislukte actie van Sam Larsson maakte Veerman een passeerbeweging om vervolgens van dichtbij hard raak te schieten: 1-1. Het betekende zijn vijfde treffer van dit seizoen, vijf keer als invaller.

Een tweede Friese treffer kon bijna niet uitblijven; Heerenveen was in de tweede helft oppermachtig. Kort na de gelijkmaker zorgde een andere invaller – Slagveer – voor de voorsprong. Larsson en Ødegaard deden op prachtige wijze het voorwerk. De Noorse huurling van Real Madrid bracht Slagveer met een uitstekende pass in stelling. Daarna misten Veerman en Larsson nog kansen op de 3-1.

Drie punten in de tas, dacht men desondanks bij Heerenveen. Maar het was de avond van de invallers, ook bij Go Ahead. Daar kwam De Kogel na 77 minuten binnen de lijnen, nog altijd hopend op zijn eerste Eredivisie-treffer. Die kreeg hij tegen Heerenveen, mede dankzij Mulder. De doelman tastte mis bij een voorzet vanaf de rechterflank, waardoor De Kogel vrij spel had en raak schoot: 2-2.

Heerenveen en Go Ahead schieten allebei weinig op met een punt. Heerenveen komt op gelijke hoogte met AZ – allebei 37 punten – en Go Ahead heeft net als Roda JC Kerkrade twintig punten. De Deventenaren staan op basis van het doelsaldo zestiende.