Magistraal Barcelona breekt alle records in Spanje

Bekijk hier de demonstratie die Barcelona zondagavond gaf.

Magistraal Barcelona breekt alle records in Spanje

Barcelona is momenteel niet te stoppen in Spanje en breekt record na record. Zondag werd tijdens een wonderschoon optreden Real Sociedad verslagen: 5-0. Door de ruime overwinning schreven de Catalanen opnieuw historie, Voetbal International zette de verschillende mijlpalen op een rijtje.

Langste reeks ongeslagenBarcelona versloeg zondagavond Real Sociedad door vijf prachtige doelpunten. Het geniale combinatievoetbal resulteerde in treffers van David Villa en Andrés Iniesta. Vervolgens voerde Lionel Messi de score op naar 4-0 met twee schitterende goals. Het slotakkoord was voor Bojan Krkic, die in twee keer de eindstand op 5-0 bepaalde. Door de gemakkelijke zege is Barcelona nu 21 officiële duels op rij ongeslagen: een clubrecord.

Barcelona's recordreeks begon na de verrassende 2-0 thuisnederlaag tegen Hércules Alicante van 11 september en behelst dertien competitiewedstrijden, twee bekerduels en zes optredens in de Champions League. Barcelona maakte in die reeks 64 doelpunten en kreeg er maar tien tegen.

Hoogste aantal verstuurde passesHet sublieme combinatiespel ligt duidelijk ten grondslag aan het succes van Barcelona. Zondagavond werd dit nogmaals onderstreept met een record. In totaal verstuurden de Barça-spelers liefst 938 passes. Dit aantal werd nog nooit bereikt in de Spaanse Primera División sinds 2006. Vanaf dat jaar werd begonnen met het bijhouden van de desbetreffende statistiek.

Koning van de Pass is Xavi (foto). Ondanks zijn wisselbeurt in de 67e minuut verstuurde de Spaanse spelmaker van Barcelona liefst 120 passes.
<br /> 100 in 2010Door het arme Sociedad van de mat te tikken, bereikte Barcelona een fraaie mijlpaal. De ploeg voerde het puntentotaal in dit kalenderjaar op naar honderd. Het enorme aantal punten wordt dit seizoen luister bijgezet door een duizelingwekkend doelsaldo: 108-23 (+85). De Catalanen hadden slechts 38 wedstrijden nodig om tot honderd punten te komen. Zes keer stapte de ploeg van Josep Guardiola (foto) zonder overwinning van het veld: vier remises en twee nederlagen.

Overigens blijft Real Madrid in het spoor van de eeuwige rivaal. De Koninklijke behaalde in 2010 slechts drie punten minder en kan in de laatste competitiewedstrijd op gelijke hoogte komen. De achterstand van de nummer twee van het huidige en vorige seizoen bedraagt slechts drie punten, het doelsaldo is echter aanzienlijk minder dan dat van Barcelona: 100-34 (+66). De 0-3 van Angel di María op bezoek bij Real Zaragoza betekende ook voor Real een mijlpaal: de honderdste competitietreffer in 2010.

Op de laatste speeldag in 2010 treft Barcelona in een uitduel stadgenoot Espanyol. Real Madrid ontvangt Sevilla.

Beste start in Primera DivisiónDe Spaanse competitie is vijftien duels onderweg. Barcelona liet in die optredens slecht vijf punten liggen. Het totaal aantal punten, veertig, is een record. Nog nooit beschikte een ploeg na vijftien wedstrijden over zoveel punten. Ook hier is het doelsaldo imponerend. Tegenover de liefst 46 Barça-treffers staan slechts acht tegendoelpunten.

Langste reeks ongeslagen in Champions LeagueBarcelona vestigde vorige week dinsdag in het Champions League-duel met het Russische Rubin Kazan ook al een clubrecord door voor de zevende keer op rij ongeslagen te blijven in een wedstrijd in het miljoenentoernooi.
<br /> Ter illustratieDe vorm van Barcelona is de laatste weken groots. Ter illustratie twee opmerkelijke statistieken:

- De Barcelona-defensie hoefde in officiële duels al 606 minuten geen doelpunt te slikken. Tegen achtereenvolgens UD Almería (8-0), Panathinaikos (Champions League, 3-0), Real Madrid (5-0), Osasuna (3-0), Rubin Kazan (Champions League, 2-0) en dus zondag tegen Real Sociedad (5-0) bleef Barça verschoond van een tegentreffer. Nilmar (Villarreal) was op 13 november de laatste speler die wel doel trof tegen Barcelona.

- In de laatste vier competitieduels produceerde Barcelona liefst 21 doelpunten. In de Primera División slaagden slechts vijf andere ploegen (Real Madrid, Villarreal, Atlético Madrid, Getafe en Athletic de Bilbao) erin na vijftien speelronden (!) meer dan 21 treffers te hebben gemaakt.

Messi onnavolgbaarMessi is bezig aan het succesvolste kalenderjaar uit zijn loopbaan. Na dertien competitieoptredens staat de teller van het Argentijnse wonderkind al op zeventien treffers.

Ook de topscorerstitel van 2010 lijkt Messi niet meer te kunnen ontgaan. Door zijn twee treffers tegen Sociedad vergrootte hij zijn voorsprong op Cristiano Ronaldo. Messi trof in 35 competitieduels liefst 42 keer doel. Zijn Portugese rivaal speelde een wedstrijd meer, maar vond zes keer minder het net (36 uit 36).

In de huidige competitie geven de twee kemphanen elkaar weinig toe. De twee beste voetballers van de wereld voeren de topschuttersranglijst aan met zeventien goals. (Tim Tempelaars)

Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's