Maffiamaatje Miccoli vindt het mooi geweest

Reacties

Fabrizio Miccoli heeft een punt achter zijn carrière gezet. Daarmee verdwijnt een even getalenteerde als controversiële speler van het Italiaanse voetbaltoneel.

Maffiamaatje Miccoli vindt het mooi geweest

Tienvoudig international Miccoli (36) kwam onder meer uit voor Juventus, Fiorentina, Benfica en Palermo.

Bij die laatste club speelde het opvallendste hoofdstuk van Miccoli's carrière zich af. Vanaf zijn komst in 2007 was hij jarenlang aanvoerder en sterkhouder, maar in 2013 moest hij ineens weg van Sicilië. De reden? Miccoli's nauwe banden met de Cosa Nostra, de Siciliaanse maffia.

In het voorjaar van 2013 dook Miccoli namelijk op in een onderzoek van de Italiaanse justitie naar de maffia. De spits bleek een zoon van een maffiabaas te hebben ingehuurd om een eigenaar van een nachtclub af te persen. Later lekten transcripten van opgenomen telefoongesprekken van Miccoli uit. In een van die gesprekken noemde Miccoli de door de maffia vermoorde rechter Giovanni Falcone een 'zwijn.'

Niet alleen Miccoli's positie bij Palermo, een stad die al meer dan een eeuw geteisterd wordt door de maffia, was daarmee onhoudbaar geworden. Hij was zelfs niet meer welkom in zijn eigen woonplaats Corleone. De burgemeester trok namelijk Miccoli's inschrijving bij de burgerlijke stand in.

'Giovanni Falcone is onze held. Hij heeft geprobeerd korte metten te maken met de maffia, die onze stad zwaar beschadigd heeft. Wij willen niet meer dat Miccoli onze stad vertegenwoordigt, na wat hij over Falcone gezegd heeft', zei burgemeester Leoluchina Savona destijds. 'Miccoli heeft met zijn uitspraken Falcone, onze stad, maar vooral zichzelf tekortgedaan.'

Miccoli vertrok met zijn staart tussen de benen van Sicilië. Hij zocht de anonimiteit op bij Lecce, een derdedivisionist in zijn geboortestreek Pulië. Na twee jaar geploeter in de kelder van het Italiaanse profvoetbal tekende hij afgelopen zomer bij het Maltese Birkirkara, maar daar vindt hij het nu al mooi geweest. Zo eindigt zijn carrière in mineur. Zoals de burgemeester van Corleone al treffend zei: Miccoli is een speler die zichzelf tekort heeft gedaan.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.