Machtsgreep 'Lady B' maakt weg Seedorf naar Milan vrij

Reacties

Met het ontslag van Massimiliano Allegri bij AC Milan is gebeurd wat al sinds vorig seizoen in de lucht hing. De 46-jarige oefenmeester werd ondanks tegenvallende resultaten al tijden in het zadel gehouden door vice-preses Adriano Galliani, die nu echter heeft moeten buigen voor de ijzeren wil van Barbara Berlusconi. Daarmee is de weg voor Clarence Seedorf vrijgemaakt.

Machtsgreep 'Lady B' maakt weg Seedorf naar Milan vrij

Barbara Berlusconi (29, foto), dochter van eigenaar en erevoorzitter Silvio, nam eind vorig jaar plaats in het bestuur, waarna Galliani besloot op te stappen. Door toedoen van Berlusconi zelf kwam hij daar al gauw op terug, maar door het gedwongen vertrek van Allegri is niettemin duidelijk geworden dat niet de 69-jarige zakenman maar Lady B de touwtjes in handen heeft.

Vice-voorzitter Adriano Galliani moet sinds kort Barbara Berlusconi naast zich dulden in het dagelijkse bestuur van AC Milan.
Vice-voorzitter Adriano Galliani moet sinds kort Barbara Berlusconi naast zich dulden in het dagelijkse bestuur van AC Milan.

Allegri kwam in 2010 op voorspraak van Galliani naar Milan. De vice-voorzitter zag in de even daarvoor bij Cagliari ontslagen trainer de gedoodverfde opvolger van huidig Real Madrid-coach Carlo Ancelotti, die na negen trouwe jaren naar Chelsea vertrok. Allegri had in eigen land volop lof gekregen voor de manier waarop hij zich met Cagliari twee seizoenen lang met beperkte middelen in de middenmoot handhaafde.

De keuze voor Allegri betaalde zich aanvankelijk uit met een landstitel in diens seizoendebuut. Zelf werd hij bovendien verkozen tot Serie A-trainer van het Jaar. Na een tweede plaats in 2011/12 achter het aan de top teruggekeerde Juventus kwam de status van Milan als topclub echter meer in het geding. De club moest het hoofd bieden aan financiële problemen en was gedwongen de steunpilaren Zlatan Ibrahimovic en Thiago Silva voor een gezamenlijk bedrag van ruim zestig miljoen euro aan Paris Saint-Germain te verkopen.

Sinds het vertrek van Zlatan Ibrahimovic en Thiago Silva ging het flink bergafwaarts met AC Milan.
Sinds het vertrek van Zlatan Ibrahimovic en Thiago Silva ging het flink bergafwaarts met AC Milan.

Het verlies van de Zweedse superspits en de Braziliaanse defensieleider kwam Milan duur te staan. De spelersgroep had dusdanig veel aan kwaliteit ingeboet dat ook Allegri niet langer in staat bleek de onverminderd hoge verwachtingen in San Siro waar te maken. Na een ronduit slechte seizoenstart richtte de club zich mede door de tussentijdse komst van Mario Balotelli nog op, met een zwaarbevochten derde plaats als resultaat, maar het bleek slechts uitstel van executie voor Allegri.

Massimiliano Allegri moet plaatsmaken voor de man die in hij in 2012 nog zag vertrekken naar Botafogo: Clarence Seedorf.
Massimiliano Allegri moet plaatsmaken voor de man die in hij in 2012 nog zag vertrekken naar Botafogo: Clarence Seedorf.

Want wat afgelopen zomer nog uitbleef, toen Allegri na lang beraad tussen Berlusconi en Galliani mocht aanblijven, bleek na een opnieuw dramatische eerste seizoenshelft alsnog onvermijdelijk. Allegri sprak vlak voor Kerst nog de hoop uit het seizoen af te mogen maken, maar de huidige Milan-onwaardige elfde plaats, het vaak armetierige voetbal en de machtsgreep van Berlusconi junior werden hem na een dienstverband van drieënhalf jaar te veel na de 4-3 nederlaag van zondagavond tegen laagvlieger Sassuolo.

Daarmee lijkt de komst van Clarence Seedorf slechts een kwestie van tijd. Berlusconi ziet in de oud-speler van de Rossoneri al tijden de man die Milan weer naar de top moet leiden. De vraag is alleen nog of Seedorf, die per direct zou kunnen vertrekken bij Botafogo, nog deze winter in Milaan neerstrijkt of dat hij dat pas in aanloop naar het nieuwe seizoen doet. (Tim Vos)

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.