Maarten de Fockert, doelman van de toekomst

Reacties

Maarten de Fockert is een opvallende naam in de selectie van Jong Oranje, als enige vertegenwoordiger van de Jupiler League.

Maarten de Fockert, doelman van de toekomst

De Fockert stapte afgelopen maandag Hotel Van der Valk in Sassenheim binnen. Daar verzamelde de selectie van Jong Oranje-bondscoach Fred Grim zich om de voorbereiding te starten op het EK-kwalificatieduel met Wit-Rusland.

Gisteren vlogen spelersgroep en staf naar Minsk, vrijdag werken de jeugdige Oranje-spelers de zesde EK-kwalificatiewedstrijd af. Plaatsing voor het eindtoernooi in 2017 in Polen is het doel.

De Fockert is een opvallende naam in de selectie. Niet alleen letterlijk, maar hij is tevens de enige Jupiler League-speler die door bondscoach Grim is opgeroepen. Eerste doelman bij VVV-Venlo is hij sinds kort, maar hij zal zich aan een Jong Oranje-collega als Timothy Fosu-Mensah toch echt wel even hebben moeten voorstellen.

In de 24-koppige selectie zien we namen van spelers die onder contract staan bij Manchester United, Olympique Marseille, Lazio, FC Basel en Bournemouth. En natuurlijk leveren PSV, Ajax en Feyenoord Oranje-klanten. Ook AZ, FC Groningen, Heracles Almelo, FC Utrecht, Willem II en PEC Zwolle zijn vertegenwoordigd. De toekomst van het Nederlandse voetbal dus, de jongens die onze toekomst weer Oranje moeten kleuren. En daar loopt Maarten de Fockert van VVV-Venlo dus gewoon tussen. Als huurling actief in Limburg, eigendom van SC Heerenveen, doelman voor de toekomst.

Of hij ook daadwerkelijk door ex-doelman Grim opgesteld zal worden, lijkt onwaarschijnlijk. De andere goalies zijn immers Mickey van der Hart, eerste keus onder de lat in de Eredivisie bij PEC Zwolle, en Hidde Jurjus van (Jong) PSV. Die lijkt een streepje voor te hebben op zijn Venlose collega. Maar erbij zitten is al een erkenning natuurlijk. Een verdiende erkenning, want De Fockert is al enige tijd in de Zeister kaartenbakken opgenomen, hij bewijst dit prille seizoen ook dat hij een prima goalie is.

Ongeduld
De Fockert geldt al jarenlang als een beloftevolle doelman, de mededeling begin juni dat hij naar VVV-Venlo ging kwam als een verrassing. Maar de drang naar speeltijd was groot. De in Maasland geboren De Fockert trappelde van ongeduld en had na twee seizoenen rondkijken in Heerenveen behoefte aan een nieuw doel. In 2014 pikten de Friezen hem op bij Feyenoord. De goalie was als jongetje van de club in zijn woonplaats MVV'27, waar zijn moeder voorzitter is geweest, naar Feyenoord gegaan. Daar doorliep hij alle jeugdelftallen, maar overtuigd om hem per se te moeten behouden waren de Rotterdammers niet.

Bij VVV-Venlo is De Fockert de opvolger van de naar het Cypriotische Ermis Aradippou vertrokken Jordy Deckers. Waar Deckers flitsende reddingen menigmaal afwisselde met merkwaardige acties, lijkt de jongeling rustiger en betrouwbaarder. De Venlonaren moesten met name defensief het elftal opnieuw inrichten, met de jonge De Fockert als leider van de nieuwe defensie lijkt dat gelukt.

Een goed seizoen kan VVV en De Fockert richting Eredivisie brengen. En de ervaring die hij opdoet tussen de aankomende Oranje-sterren bij Jong Oranje komt hem goed van pas bij zijn ontwikkeling.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.