Lyon ten koste van Marseille koploper, bekerwinst Booy

In de rubriek Elders over de grens belichten we het belangrijkste nieuws van de speelronden in de kleinere (Europese) competities. Berichten uit de vier Europese toplanden vind je uitgebreider elders op onze site.

• Olympique Lyon heeft zich met een klinkende 4-1 zege op bezoek bij titelconcurrent Olympique Marseille aan kop van de Franse Ligue 1 genesteld • Een maand geleden was de topper nog uitgesteld wegens de harde wind die Zuid-Frankrijk destijds teisterde • Bafétimbi Gomis was met drie doelpunten de grote man bij Lyon, dat na 72 minuten met 4-0 voor stond • Marseille eindigde het duel met tien man doordat Rod Fanni in de 81ste minuut de rode kaart kreeg • Lyon is nu koploper met 28 punten, Paris Saint-Germain en Marseille volgen op twee punten achterstand • • In de achtste finales van Belgische bekertoernooi heeft het Cercle Brugge van trainer Foeke Booy stadgenoot Club Brugge met 1-0 verslagen • Voormalig Chelsea- en Barcelona-speler Eidur Gudjohnsen was de matchwinner •

• AA Gent versloeg SC Lokeren na strafschoppen, terwijl SV Zulte Waregem Charleroi vanaf de stip versloeg • KV Kortrijk won met 1-0 van Bergen • Tweede divisionist KV Oostende zorgde voor een verrasing door Waasland-Beveren op eigen veld met 3-0 te verslaan •

• Tegelijkertijd voltrok zich in het duel tussen de Tweedeklassers Westerlo en Sint-Truiden een bizar scenario • Nadat het na reguliere speeltijd 2-2 stond, werd er in de verlenging maar liefst zes keer gescoord: 5-5 • Vervolgens was Sint-Truiden na penalty's de overwinnaar • • Celtic heeft op bezoek bij Heart of Midlothian met 4-0 uitgehaald • Lassad Nouioui, Mikael Lustig en Gary Hooper scoorden namens de Schotse kampioen, terwijl Ryan Stevenson in eigen doel schoot • Celtic blijft door de overwinning koploper • Het heeft een punt voorsprong op Hibernian en bovendien nog een wedstrijd te goed •

• Saint-Johnstone heeft mede dankzij een gemiste penalty van Nigel Hasselbaink met 1-0 verloren van Hibernian • De Nederlandse aanvaller kwam in de 71ste minuut binnen de lijnen en mocht even later aanleggen vanaf elf meter, maar stuitte op doelman Ben Williams • Acht minuten voor tijd sloeg Paul Cairney namens Hibs wel toe, waarna Saint-Johnstone in de slotfase nog met tien man kwam te staan • Hibernian staat tweede en blijft met 27 punten in het spoor van Celtic • • Atlético Madrid, Valencia, Levante en Getafe hebben zich allen geplaatst voor de achtste finale van de Copa del Rey • In de return van de vierde ronde van het nationale bekertoernooi kwam geen van de vier Primera División-clubs in de problemen •

• Atlético won na een 3-0 uitzege met 1-0 van Real Jaén, terwijl Valencia UD Llagostera na een 2-0 overwinning opnieuw op een nederlaag trakteerde: 3-1 (mede dankzij een wonderschoon doelpunt van Adil Rami) • Levante maakte tegen UD Melilla met succes een 1-0 achterstand ongedaan (4-1), terwijl Getafe tegen Ponferradina genoeg had aan 0-0, nadat het eerder nog 4-0 was geworden in het voordeel van de Madrilenen • Sevilla plaatste zich op bezoek bij Espanyol met een 3-0 overwinning •

Bekijk hier het kunststukje van Rami

• Lille heeft zich overtuigend geplaatst voor de halve finales van de Coupe de la Ligue, het Franse equivalent van de Engelse League Cup • Op Corsica won de ploeg van trainer Rudi Garcia de uitwedstrijd tegen SC Bastia met 3-0 dankzij goals van Gianni Bruno, Ronny Rodelin en Djibril Sidibé •

• Ook Montpellier schaarde zich bij de laatste vier van het tweede bekertoernooi van Frankrijk • De landskampioen had echter beduidend meer moeite om zich in eigen huis te ontdoen van Olympique Nice, dat na 22 minuten op voorsprong kwam via Alexy Bosetti • Montpellier won alsnog met 3-2, omdat Remy Cabella, Emanuel Herrera en Jonathan Tinhan trefzeker waren • Eric Bauthéac had vanaf de stip nog wel voor 2-2 gezorgd • • Na de bekernederlaag van Palermo van dinsdag is Chievo de tweede Serie A-club die de vierde voorronde van de Coppa Italia niet heeft overleefd • Reggina was in Verona me 1-0 te sterk dankzij een doelpunt van Fabio Lucioni •

• Atalanta Bergamo (3-1 tegen Cesena) en Bologna (1-0 tegen Livorno) lieten zich niet verrassen door een Serie B-ganger • Siena versloeg Torino, dat eveneens in de hoogste afdeling uitkomt, met 2-0 door treffers van Zé Eduardo en Reginaldo •

• Fiorentina won in eigen huis van Juve Stabia • Mounir El Hamdaoui startte in de basis, maar moest in de rust in de kleedkamer achterblijven • Vervolgens wonnen de Florentijnen dankzij goals van Haris Seferovic en Ahmed Hezagy • Voor alle uitslagen van bovenstaande competities kunt u eveneens terecht op het VI Scorebord.