Luxemburg speelbal Oranje sinds het trauma van 1963

Reacties

In de aanloop naar elke interland van het Nederlands elftal duikt Voetbal International in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. Deze keer aandacht voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg van zondagavond (aftrap 18.00 uur).

Luxemburg speelbal Oranje sinds het trauma van 1963

• Oranje heeft na drie WK-kwalificatieduels vier punten verzameld en staat daarmee voorlopig derde in Groep A. Bij een overwinning in het Stade Josy Barthel komt Nederland in punten gelijk met nummer twee Zweden, dat vrijdagavond met 2-1 verloor van koploper Frankrijk.

• Luxemburg en Nederland staan voor de zeventiende keer tegenover elkaar. Het zal geen verrassing zijn dat Oranje een positieve balans heeft. Luxemburg behaalde twee zeges, dwong eenmaal een gelijkspel af en verloor de overige dertien ontmoetingen.

• Op 30 oktober 1963 leed Oranje een traumatische 1-2 nederlaag tegen Luxemburg. Door die verliesbeurt kon Nederland deelname aan het EK 1964 vergeten. Sindsdien boekte Oranje acht achtereenvolgende zeges op Luxemburg met als doelcijfers 31-0. De laatste twee confrontaties leverden slechts een 1-0 overwinning op, beide in het kader van de kwalificatie voor het EK 2008.

• Luxemburg heeft een dubieus wereldrecord in handen. Het groothertogdom zag de vorige negentien pogingen om zich te plaatsen voor een mondiale eindronde mislukken. Geen enkel ander land schreef zich zo vaak in voor een kwalificatiereeks zonder ook maar één keer een ticket voor het WK te bemachtigen.

Pierre van Hooijdonk vierde eind 1994 zijn debuut in een thuisduel met Luxemburg.
Pierre van Hooijdonk vierde eind 1994 zijn debuut in een thuisduel met Luxemburg.

• Er zijn wel meer negatieve records die Luxemburg in handen heeft. Toch slaagde het groothertogdom er tijdens de voorbije twee WK-kwalificatiereeksen in een verrassende zege te boeken. Op 10 september 2008 werd met 1-2 bij Zwitserland gewonnen en op 10 september 2013 ging Noord-Ierland eraan: 3-2.

• Bondscoach Danny Blind heeft voorlopig een mager winstpercentage van 40, net zo hoog (of beter gezegd: laag) als Guus Hiddink tijdens zijn tweede ambtstermijn. Marco van Basten is de beste bondscoach sinds de eeuwwisseling met een winstpercentage van 67, voor Bert van Marwijk met 65. Louis van Gaal kwam tijdens zijn tweede periode tot een winstmoyenne van 62 procent.

• Precies een jaar na dato keert Arjen Robben terug in Oranje. De 32-jarige Groninger werkte sinds het WK 2014 slechts zes interlands af. Ondanks al zijn blessures kan Robben puike cijfers overleggen. De vleugelflitser van Bayern München speelde 88 interlands en trof dertig keer doel.

 Marten de Roon en Marvin Zeegelaar kunnen zondagavond hun debuut in Oranje vieren. Tot nu toe gunde Blind aan dertien spelers hun vuurdoop in de nationale ploeg. De laatste keer dat een speler debuteerde tegen Luxemburg was in december 1994, toen Dick Advocaat met Clarence Seedorf en Pierre van Hooijdonk meteen een duo voor het eerst voor de leeuwen gooide.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.