Luisão, kooivechter en knuffelbeer van Benfica

Reacties

Op Champions League-speeldagen licht VI telkens een speler uit. In de vierde editie Luisão (35), de beruchte bruut van Benfica, dat vanavond in Groep B op bezoek gaat bij Napoli.

Luisão, kooivechter en knuffelbeer van Benfica

Ineens ging Christian Fischer tegen de vlakte. Fluit in zijn hand, kaarten in zijn zak, gras in zijn mond. Omvergeblazen door een losgeslagen Luisão. Zoals je het beste kunt doen als je wordt aangevallen door een wilde hond, hield Fischer zich dood, hopend dat de rode waas die over Luisão was neergedaald zou wegtrekken. Even later ontvluchtte Fischer het veld en staakte hij het duel. Zijn wedstrijdrapport leverde Luisão een een schorsing van twee maanden op.

Wereldwijd werd schande gesproken van Luisão's gedrag, behalve in het rood-witte deel van Lissabon. Een paar dagen na het incident in Düsseldorf verscheen op de site van Benfica een verklaring waarin niet Luisão, maar Fischer als slechterik werd neergezet. 'Luisão is het slachtoffer, namelijk het slachtoffer van een schandalig theaterstukje van de scheidsrechter.' Alsof je een winkelier de schuld geeft van een gewapende overval, omdat hij na de traumatische ervaring te hard heeft gehuild.

Het statement van Benfica in 2011 zegt echter alles over de status van Luisão, die al sinds 2003 aan de club verbonden is. Benfica haalde de uitsmijter op voetbalschoenen toen voor een miljoen weg bij Cruzeiro, niet wetende dat hij zou uitgroeien tot steunpilaar, aanvoerder en uiteindelijk zelfs onaantastbaar clubicoon.

Tussen 2005 en 2010 had Luisão jaarlijks de kans een toptransfer naar de Premier League te maken. Maar waar hij elke zomer weer zijn beste ploeggenoten zag vertrekken, bleef hij Lissabon trouw. Inmiddels staan er daardoor 477 officiële duels achter zijn naam, waarmee hij zelfs Benfica-legende Eusébio achter zich heeft gelaten.

In het hart van de Benfica-defensie groeide Luisão uit tot een instituut. Aan zijn zijde leerden David Luiz, Fabio Coentrão, Ezequiel Garay, Ricardo Rocha en Lisandro López de fijne kneepjes van het vededigen. Alleen onvoorwaardelijke overgave werd getolereerd. Flierefluiters en nietsnutten werden door Luisão eigenhandig richting de uitgang van Estádio da Luz gewerkt. Zoals Kostas Katsouranis. Luisão was zijn geklungel zo zat, dat hij hem in 2008 dreigde neer te hoeken (zie onderstaand filmpje) tijdens een duel met Vitória de Setúbal. Niet veel later kreeg Katsouranis van Benfica een enkele reis terug naar Griekenland.

Toch is Luisão veel meer dan een bruut. Hij is leider, vaandeldrager en knuffelbeer van Benfica. Hoewel je het niet zou verwachten, is Luisão naast het veld de vriendelijkheid zelve. Altijd heeft hij tijd voor de fans, altijd staat hij klaar voor jongere medespelers. Hij is al een tijdje geen basiskracht meer, maar met zijn trainersdiploma op zak is hij in een hybride rol van speler, mentor en coach nog altijd van onschatbare waarde.

Toch was Luisão afgelopen zomer bijna vertrokken. De door Chinezen kunstmatig opgekweekte traditieclub Wolverhampton Wanderers trok aan de Benfica-legende.

Luisão dacht er even over na, maar bleef uiteindelijk in de Portugese hoofdstad. Want bij Benfica worden ook zijn slechte eigenschappen gewaardeerd, het ultieme bewijs van ware wederzijdse liefde.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.