Luhukay klopt dolend Dortmund, weer verlies Van Marwijk

Jos Luhukay heeft met Hertha BSC voor een stunt gezorgd op bezoek bij Borussia Dortmund. De Nederlandse trainer vergrootte de misère bij de formatie van Jürgen Klopp. Omdat Eintracht Braunschweig won, is het 1. FC Nürnberg van trainer Gertjan Verbeek voor even laatste. Verbeek treft later vandaag in eigen huis Schalke 04.

Borussia Dortmund-Hertha BSC 1-2
Het duel in het Signal Iduna Park startte nog voortvarend voor de thuisploeg. Na een overrompelend begin kwam Dortmund al binnen zeven minuten op voorsprong. Marco Reus werd weggestuurd door Sebastian Kehl. Omdat doelman Marius Gersbeck te laat was met uitkomen kon Reus de bal onder hem door schieten. De stortvloed aan kansen leverde de 2-0 niet op.

Eenmaal bekomen van de schrik kwam Hertha beter in de wedstrijd. De gelijkmaker kwam op het scorebord dankzij een defensieve blunder bij Dortmund. Eric Durm wilde op kunstzinnige wijze een bal aannemen, maar schonk zo Sami Allagui de bal. Hij kon Adrian Ramos – die uitgerekend deze week in verband werd gebracht met Dortmund om daar Robert Lewandowski op te volgen – bedienen. Ramos prikte voor de elfde keer dit seizoen raak en kwam zo op gelijke hoogte met Bundesliga-topscorer Lewandowski.

Marian Sarr baalt van zijn fout.

Oók de 1-2 volgde na defensief geklungel. Tot zijn wanhoop zag Klopp dit keer Marian Sarr in de fout gaan. Met zeeën van tijd besloot hij, als laatste man, om te draaien middels een hoogstandje. Hij verspeelde daarbij de bal aan Allagui, die Roman Weidenfeller handig omspeelde en raak schoot.

Na rust drong Dortmund wel aan, maar toonde de formatie van Luhukay een stugge opponent te zijn. Het bleef bij 1-2, waardoor Dortmund voor de derde keer op rij een thuiswedstrijd verloor. Van de laatste zes duels won de verliezend Champions League-finalst er maar één. Hertha heeft inmiddels al drie wedstrijden op rij gewonnen. Dortmund is nog wel derde, Hertha staat vier plaatsen lager met maar vier punten minder.

Werder Bremen-Bayer Leverkusen 1-0
Door de verliespartij van Dortmund kon Leverkusen verder weglopen bij de nummer drie. Dat lukte niet. Met Eljero Elia in de basis bij Werder leek het duel in Bremen op een doelpuntloos gelijkspel af te stevenen, maar de nummer twee ging in het laatste kwartier alsnog onderuit. Santiago García maakte namens Werder het enige doelpunt van de wedstrijd.

Daardoor is Bayern (dat vanavond de finale om de wereldbeker speelt) zonder te spelen nu al de winnaar van het weekend aangezien de twee rivalen verloren. Leverkusen staat met een wedstrijd meer nu zeven punten achter op de koploper. Dortmund heeft al een achterstand van twaalf punten op Bayern.

Eljero Elia won met Werder Bremen knap van Leverkusen. De Nederlander werd in de 91ste minuut naar de kant gehaald.

Hamburger SV – FSV Mainz 05 2-3
Hamburger SV heeft in eigen huis een pijnlijke nederlaag geleden tegen FSV Mainz 05. Rafael van der Vaart kwam tot scoren voor de thuisploeg. Het elftal van trainer Bert van Marwijk verloor zijn laatste drie wedstrijden. Daardoor staat HSV halverwege de competitie veertiende.

HSV kwam in de 21ste minuut op voorsprong, toen de vrijgespeelde Hakan Calhanoglu met links de bal binnen schoot. Na rust gaf het elftal van coach Van Marwijk de leiding echter razendsnel uit handen. Vlak na rust zorgde een fout van Johan Djourou ervoor dat Shinji Okazaki de bezoekers op gelijke hoogte kon brengen. Drie minuten later maakte Nicolai Müller er zelfs 2-1 van op aangeven van Okazaki.

De blijdschap bij HSV zou verdwijnen.

HSV toonde echter veerkracht en kwam elf minuten voor tijd weer langszij. Een vrije trap van Calhanoglu belandde nog op de paal, maar toen de bal vervolgens opnieuw werd ingebracht, kon Van der Vaart de gelijkmaker binnen schieten. Juist op het moment dat HSV een slotoffensief wilde beginnen, pakte Tomás Rincón zijn tweede gele – en dus rode – kaart. In de extra tijd bezorgde uitblinker Okazaki de bezoekers alsnog de overwinning.

Eintracht Braunschweig – 1899 Hoffenheim 1-0
Eintracht Braunschweig heeft een verrassende 1-0 zege geboekt op 1899 Hoffenheim. Na een half uur maakte Torsten Oehrl vanaf de strafschopstip de enige treffer. Dankzij de overwinning is Braunschweig (dat eindigde met tien man omdat Timo Perthel twee keer de gele kaart zag) niet langer hekkensluiter in de Bundesliga. Die dubieuze eer valt nu te beurt aan het 1. FC Nürnberg van Verbeek. Nürnberg neemt het zaterdag (18.30 uur) in eigen huis op tegen Schalke 04.