Lucky Roda verslaat Feyenoord

Dertien punten was de voorsprong die Feyenoord had op Ajax toen de Rotterdammers de winterstop ingingen. Met nog vier duels voor de boeg is het gaatje nog maar vier punten en is een plek in de Champions League nog allesbehalve veilig. Een lucky goal van Regilio Vrede betekende een nieuwe nederlaag voor de Rotterdamse ploeg.

De 1-0 nederlaag bij Roda JC was de vierde opeenvolgende uitnederlaag van Feyenoord. Het verlies in Limburg was verdiend, maar de ploeg van coach Bert van Marwijk had alle pech. Zo was het doelpunt van Regilio Vrede niets meer dan een lucky. Yannis Anastasiou speelde een vrijstaande Vrede aan op de strafschopstip en de verdediger mikte de bal op de paal. Via het aluminium belandde de bal via de rug van de verbaasde Jurek Dudek (foto) in het Rotterdamse doel.

Aan de andere kant van het veld viel ook Zeljko Kalac op. De Australische doelman groeide uiteindelijk uit tot de man van de wedstrijd door enkele zeer knappe reflexen. Vooral de sterk ingevallen David Connolly had pech dat Kalac twee kansen van de Ier om zeep hield.

'Vanaf het begin hebben we te weinig gebracht', zag aanvoerder Kees van Wonderen. 'Wij hebben ook te weinig gegeven. Maar als je ziet wat voor doelpunt wij tegen krijgen en wat die keeper van hun er in de tweede helft allemaal uithoudt.'

Feyenoord was de ploeg die het minst aanspraken mocht maken op de zege. De ploeg speelde zeer mat en leek niet voor een zege naar het Parkstad Limburg Stadion te zijn gekomen. De aanval met Leonardo, Jon Dahl Tomasson, Ebi Smolarek en Johan Elmander was ongevaarlijk en eigenlijk onzichtbaar. Alleen de Deen viel op, maar dan vooral door zijn valpartijen en enkele grote missers. Feyenoord werd pas gevaarlijk nadat Connolly een kwartier voor tijd in het veld kwam voor Tomasson.

Roda was de beter spelende ploeg. De eerste helft speelde zich dan ook voornamelijk af op de Rotterdamse helft, maar veel Limburgse kansen leverde dat niet op. Na de gelukkige voorsprong gokte Roda meer op de counter en kreeg vervolgens nog enkele grote kansen, waarvan Garba Lawal de grootste miste. Aan de andere kant redde Kalac zijn ploeg op inzetten van Connolly en Brett Emerton.

Patrick Paauwe en Edrissa Sonko haalden het einde van de wedstrijd niet, na een botsing. Beide moesten met enkele hechtingen in het gezicht van het veld. Overigens moest ook Paauwes vervanger Jan de Visser met naald en draad worden opgelapt.