Löw: 'Duitsland-Nederland voor vrijheid en democratie'

Reacties

Volgens bondscoach Joachim Löw draait de oefenwedstrijd van zijn Duitsland tegen Nederland om meer dan alleen voetbal. Door de aanslagen in Parijs is het een interland met symbolische waarde.

Löw: 'Duitsland-Nederland voor vrijheid en democratie'

De terreurdaden in de Franse hoofdstad kwamen voor de Duitse selectie angstaanjagend dichtbij. Rond het stadion waarin Die Mannschaft het tegen Frankrijk opnam (2-0 nederlaag) bliezen terroristen zich op. Door de onveilige situatie in de directe omgeving verbleef de selectie van Löw de nacht na het duel in het Stade de France.

'Het was een heel groot gebaar van de Franse spelers dat zij tot zaterdagochtend bij ons zijn gebleven in het stadion', blikte de Duitse keuzeheer maandag op een persconferentie terug op de uiterst turbulente periode. Löw roemde er zijn spelers vanwege de kalmte waarmee zij met de onzekere situatie omsprongen.

De 55-jarige Duitser bekende twijfels te hebben gehad over het door laten gaan van het duel met de selectie van bondscoach Danny Blind. 'Zaterdagochtend had ik het gevoel dat we echt niet konden spelen omdat er belangrijke zaken zijn dan voetbal.' Na er nog een nacht over te hebben geslapen, besloot de Duitse voetbalbond de interland door te laten gaan. 'De dag na de aanslagen leek de klap van vrijdagavond nog harder aan te komen. Het was goed om de gebeurtenissen te laten bezinken en de beslissing uit te stellen tot zondag', verklaarde teammanager Oliver Bierhoff.

Volgens de Duitsers is het besluit om dinsdag tegen Nederland te spelen juist. 'Dit duel draagt een duidelijke boodschap met zich mee. We spelen voor vrijheid en democratie, maar ook uit medeleven en solidariteit met Frankrijk', stelde Löw, die aangaf dat er binnen zijn spelersgroep weinig twijfels waren over het door laten gaan van het duel met Oranje. 'Dit is de juiste beslissing.'

De bondscoach van de wereldkampioen rekent voor dinsdagavond allerminst op een jubelstemming in Hannover, de speelstad, aangezien de confrontatie met Oranje nog overschaduwd wordt door de aanslagen in Parijs. 'Ik verwacht geen feestelijke sfeer, dat zou ongepast zijn. Ik hoop dat alle toeschouwers een eenheid vormen.' De wedstrijd begint om 20.45 uur.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.