Loodzware Champions League-loting dreigt voor PSV

Reacties

PSV was vorig seizoen als kampioen van Nederland nog groepshoofd in de poulefase van de Champions League, maar wacht nu mogelijk een loodzware loting. Door de verslechterde positie van Nederland op de UEFA-coëfficiëntenlijst en het eigen coëfficiënt dreigt in het slechtste scenario een plek in Pot 4.

Loodzware Champions League-loting dreigt voor PSV

Vorig seizoen was PSV nog geplaatst, omdat Nederland na het seizoen 2013/14 nog bij de beste acht landen van Europa hoorde en Barcelona zowel de titelhouder van de Champions League als de kampioen van Spanje was. Nu zijn alleen kampioenen van de bovenste zeven landen geplaatst, omdat Real Madrid zaterdag het miljoenenbal won en in eigen land de titel aan Barça moest laten.

Behalve Real en de Catalanen hebben komend seizoen ook Leicester City (Engeland), Bayern München (Duitsland), Juventus (Italië), Benfica (Portugal), Paris Saint-Germain (Frankrijk) en CSKA Moskou (Rusland) een beschermde status bij de loting voor de CL-poulefase op 25 augustus in Monaco. De overige kampioenen, waaronder PSV, worden net als alle andere clubs ingedeeld op basis van hun coëfficiënt.

Van de huidige ploegen die al zeker zijn van een ticket voor het hoofdtoernooi, hebben tien clubs een betere rating dan PSV. De Eindhovenaren komen daardoor waarschijnlijk in Pot 3 terecht en in het slechtste geval zelfs in Pot 4, als alle clubs met een beter UEFA-coëfficiënt de voorrondes overleven. In dat geval zou de achtstefinalist van dit seizoen de beste club in de laagste pot zijn (zie tabel hieronder).

Mogelijke loting groepsfase Champions League
Pot 1 Pot 2
Real Madrid (Spa) Atlético Madrid (Spa)
Barcelona (Spa) Borussia Dortmund (Dui)
Leicester City (Eng) Arsenal (Eng)
Bayern München (Dui) Manchester City (Eng)
Juventus (Ita) Sevilla (Spa)
Benfica (Por) FC Porto (Por)
Paris Saint-Germain (Fra) Napoli (Ita)
CSKA Moskou (Rus) Bayer Leverkusen (Dui)
Pot 3 Pot 4
FC Basel (Zwi) PSV
Shakhtar Donetsk (Oek) Sporting Lissabon (Por)
Tottenham Hotspur (Eng) Viktoria Plzen (Tsj)
Olympiakos Piraeus (Gri) Club Brugge (Bel)
Dinamo Kiev (Oek) Red Bull Salzburg (Oos)
Olympique Lyon (Fra) Celtic (Sch)
Villarreal (Spa) APOEL Nicosia (Cyp)
AJAX Besiktas (Tur)

Het toeval wil dat Ajax een van de clubs kan zijn die PSV veroordelen tot een plek in de koker vol met zwakke(re) broeders. De Amsterdammers hebben een coëfficiënt van welgeteld één punt meer en zouden in Pot 3 terecht komen als ze de derde voorronde en de play-offs overleven. In beide rondes zijn de Amsterdammers overigens geplaatst, nu alleen de kaarten in de Griekse play-offs nog niet zijn geschud (zie tabel onder).

In de derde voorronde ontloopt Ajax Shakhtar Donetsk, Anderlecht, Fenerbahçe en Sparta Praag. Steaua Boekarest, AS Monaco, BSC Young Boys, de nummer twee van Griekenland en FK Rostov zijn de mogelijke opponenten. Als Ajax die verslaat, is het in de play-offs sowieso geplaatst. Clubs als Manchester City, FC Porto en Villarreal zijn dat ook. Borussia Mönchengladbach en AS Roma moeten afwachten.

Ajax zou in Pot 3 terecht komen bij de loting voor de poulefase. PSV komt alleen in Pot 4 als behalve de Amsterdammers ook Manchester City, FC Porto, Shakhtar Donetsk, Olympiakos Piraeus en Villarreal de voorrondes allemaal overleven - dat wil zeggen: als alle clubs met het beste coëfficiënt zich plaatsen voor het hoofdtoernooi. Alle andere potentiële deelnemers hebben een slechter coëfficiënt.

Mogelijke loting Ajax in voorronden Champions League
DERDE VOORRONDE
Pot 1 Pot 2
Shakhtar Donetsk (Oek) Steaua Boekarest (Roe)
AJAX AS Monaco (Fra)
Anderlecht (Bel) BSC Young Boys (Zwi)
Fenerbahçe (Tur) Nr. 2 Griekenland
Sparta Praag (Tsj) FK Rostov (Rus)
PLAY-OFFS
Pot 1 Pot 2
Manchester City (Eng) Anderlecht (Bel)
FC Porto (Por) Borussia Mönchengladbach (Dui)
Shakhtar Donetsk (Oek) AS Roma (Ita)
Villarreal (Spa) Fenerbahce (Tur)
AJAX Sparta Praag (Tsj)

* clubs waarvan de namen cursief staan in de tabellen zijn nog niet zeker van een plek in die desbetreffende ronde.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.