'Locomotief' Mbappé evenaart Zidane en passeert Henry na heldenrol

Reacties

Kylian Mbappé hielp Frankrijk zaterdagavond met twee goals tegen Denemarken naar de achtste finales van het WK en achterhaalde een illustere landgenoot op de topscorerslijst van Les Bleus. Het gat met Thierry Henry en Olivier Giroud is nog groot.

'Locomotief' Mbappé evenaart Zidane en passeert Henry na heldenrol
© Pro Shots
Frankrijk
Frankrijk
2 - 1
Denemarken
Denemarken

Mbappé maakte zijn 30ste en 31ste doelpunt voor de nationale ploeg. Daar had de aanvaller van Paris Saint-Germain 61 interlands voor nodig. Met zijn twee goals tegen Denemarken komt Mbappé op gelijke hoogte met Zinédine Zidane, die in 108 interlands tot 31 doelpunten kwam.

Illustere voorgangers
Op de topscorerslijst van de Fransen passeerde Mbappé zaterdagavond Jean-Pierre Papin en de illustere Just Fontaine. De eerstvolgende horde voor de huidige sterspeler van Les Bleus is David Trezeguet, met 34 goals zesde op de lijst. De topscorerslijst wordt aangevoerd door Giroud en Henry, die 51 keer het net vonden voor Frankrijk. Giroud slaagde er tegen Denemarken niet in om alleen aan de leiding te komen.

Mbappé passeerde Henry wel qua aantal WK-doelpunten. De huidige assistent bij de Belgische nationale ploeg scoorde zes keer op vier WK's, Mbappé had twee WK's nodig om tot zeven doelpunten te komen. Fontaine is met dertien WK-doelpunten nog altijd meest productieve Fransman: al zijn goals maakt hij op het WK van 1958.

Locomotief
Bondscoach Didier Deschamps had lovende woorden voor Mbappé. 'Hij is een geweldige speler en kan op elk moment het verschil maken voor ons. Toen hij bij de selectie kwam stelde hij als doel om het WK opnieuw te winnen. Daarvoor hebben we een geweldige Kylian nodig', aldus Deschamps na de zege op Denemarken.

'Kylian is een van onze leiders: niet alleen verbaal, ook door zijn spel. Hij is een locomotief', zei de Franse bondscoach. Het Frankrijk van Deschamps is de eerste regerend wereldkampioen sinds 2006 die op het eerstvolgende WK na het behalen van de wereldtitel na twee duels verzekerd is van de achtste finales. 

Wereldkampioenschap

Stand Groep D Wereldkampioenschap 2022 Qatar

Wereld

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Frankrijk
3
2
0
1
6-3
+3
6
2
Australië
3
2
0
1
3-4
-1
6
3
Tunesië
3
1
1
1
1-1
0
4
4
Denemarken
3
0
1
2
1-3
-2
1
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Wil jij alles lezen over het WK en nog dichter bij de actie komen? Word dan nu hier lid van VI PRO en krijg gratis onze exclusieve WK-special (t.w.w. €9,99) bij een maandelijks opzegbaar abonnement.

Ben je al lid van VI PRO? Bestel dan hier de WK-special met 30% korting.
Word nu lid van VI PRO
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.