Liverpool ontsnapt in krankzinnig duel aan puntenverlies

Liverpool is tegen Norwich City door het oog van de naald gekropen. The Reds gaven twee keer een voorsprong weg, maar pakten toch drie punten: 4-5.

Liverpool bevestigde in de uitwedstrijd tegen Norwich City dat het sinds de komst van manager Jürgen Klopp progressie heeft geboekt tegen topteams, maar dat het tegen de op papier mindere goden meer problemen heeft. Klopp leed al puntenverlies tegen Crystal Palace (1-2), Newcastle United (2-0), West Bromwich Albion (2-2), Watford (3-0) en West Ham United (2-0).

In de afgelopen weken werd in de krakers tegen Arsenal (3-3) en Manchester United (0-1) ook geen zege geboekt en dus was een overwinning op Norwich noodzakelijk om aansluiting te houden bij te subtop. Het was wat dat betreft een meevaller dat de eerste fatsoenlijke aanval van The Reds in de achttiende minuut direct succes opleverde. Na een slim passje van James Milner schoot Roberto Firmino via de binnenkant van de paal raak.

Aan de hand van debutant Steven Naismith keerde Norwich het duel nog voor rust om. De Schotse aanvaller zag Dieumerci Mbokani in de 29ste minuut met een subtiel hakje de 1-1 maken en sloeg twaalf minuten later zelf toe. Naismith vond met een slimme loopactie ruimte in het strafschopgebied van Liverpool en schoot vanuit een lastige hoek binnen.

Steven Naismith was bij zijn debuut voor Norwich City betrokken bij twee doelpunten, maar zijn nieuwe werkgever ging toch onderuit.

Na de hervatting dacht Naismith het duel te beslissen door een overtreding van Alberto Moreno uit te lokken in het strafschopgebied. De Spaanse linksback liet zich tot twee keer toe verleiden een wilde tackle te maken op Naismith en dus kon arbiter Lee Mason weinig anders doen dan een penalty toekennen aan de thuisploeg. Het cadeautje werd door Wesley Hoolahan gretig uitgepakt: 3-1.

Binnen een minuut bracht Liverpool de marge alweer terug naar één. Firmino verlengde een voorzet van Nathaniel Clyne en Jordan Henderson knalde raak. De snelle aansluitingstreffer bleek een nieuw kantelpunt in het adembenemende duel, want op aangeven van invaller Adam Lallana maakte Firmino na ruim een uur alweer gelijk.

Liverpool opende vervolgens de jacht op de 3-4, die het een kwartier voor tijd op een presenteerblaadje kreeg aangeboden door Russell Martin. De Norwich-verdediger wilde terugspelen op zijn keeper, maar lanceerde daarmee onbedoeld Milner. De Liverpool-middenvelder bleef rustig en dacht zijn ploeg naar de overwinning te schieten.

In de tweede minuut van de extra tijd gaven de bezoekers echter opnieuw een voosprong uit handen. Na een vrije trap schoot Sébastien Bassong de 4-4 tegen de touwen. Liverpool kwam ook deze tegenslag te boven, want in de 95ste minuut was het Lallana die zorgde voor een laatste plotwending. Door de halve volley van Lallana werd Declan Rudd voor de vijfde keer gepasseerd en zo nam Liverpool toch drie punten mee.

Dankzij deze spectaculaire ontsnapping mogen Klopp en consorten nog altijd hoop houden op plaatsing voor de Champions League. Liverpool staat zevende en het verschil met nummer vier Tottenham Hotspur, dat een wedstrijd minder speelde, is slechts vijf punten. Norwich blijft zestiende.