Liverpool ontsnapt, Galatasaray en Rijkaard in rouw

Club Brugge heeft zich ten koste van Dinamo Minsk geplaatst voor de groepsfase van de Europa League. De ploeg won met 3-2 in Wit-Rusland.

Dinamo Minsk-Club Brugge 2-3 (1-2)Na een half uur wist Club Brugge dat het Europa League-avontuur een vervolg zou gaan krijgen. De ploeg leidde in Minsk toen al met 3-0 en met de 2-1 zege in eigen huis op zak, moesten de Wit-Russen in een uur vijf keer scoren.

De ploeg van Adrie Koster had na vijf minuten al de voorsprong te pakken na een strafschop van Carl Hoefkens. Een lange rush van de rappe Wilfried Dalmat betekende 2-0 en na een half uur schoot Hoefkens zijn tweede strafschop binnen.

Na rust was de concentratie bij Club Brugge, met Ryan Donk negentig minuten op het veld, niet optimaal. Andrei Chukhlei, kort na rust, en Stanislav Dragun, vlak voor tijd, profiteerden daarvan. De zege en de kwalificatie kwamen voor Club nooit in gevaar.

Trabzonspor-Liverpool 1-2 (0-1)Binnen vier minuten had Trabzonspor de op Anfield opgelopen achterstand ongedaan gemaakt. Gustavo Colman ontfutselde Dirk Kuijt eenvoudig de bal en liet een schot los, dat door Téofilo Gutiérrez van richting werd veranderd en Pepe Reina kansloos liet. The Reds hadden veel tijd nodig om terug in de wedstrijd te komen.

De ploeg van Roy Hodgson toonde zich weer lethargisch en maakte via een eigen doelpunt van Giray Kaçar gelijk. Hij gleed een voorzet van Glen Johnson in eigen doel. Het geslagen Trabzonspor moest de tweede nederlaag incasseren toen Kuijt vlak voor tijd een schot van Daniel Pacheco raakte en Onur Kıvrak kansloos was.

VfB Stuttgart-Slovan Bratislava 2-2 (1-0)VfB Stuttgart, met Khalid Boulahrouz in de basis, moest diep gaan om zich te plaatsen voor de poulefase van de Europa League. Na 53 minuten keek het elftal tegen een 2-0 achterstand aan en dat zou betekenen dat de Slowaken, ondanks de 1-0 uitzege van Stuttgart, door zouden gaan. Slovan was via Martin Dobrotka en Jakub Sylvestr op voorsprong gekomen.

Stuttgart toonde veerkracht en korte tijd na de treffer van Sylvestr zag Boulahrouz zijn inzet gekeerd worden door Bratislava-goalie Matús Putnocky. De rebound was echter voor Timo Gebhart die de 1-2 op het scorebord schoot. Acht minuten daarna werd de bal na een schot van Christian Gentne van 25 meter onderweg aangeraakt en verdween in het Slowaakse doel.

The New Saints-CSKA Sofia 2-2 (0-3)Met oud-RBC'er Gregory Nelson heeft CSKA Sofia zich geplaatst voor de groepsfase van de Europa League. Na de 3-0 thuiszege was dat niet onverwacht. Na tien minuten bracht Giuseppe Aquaro CSKA al aan de leiding. Via Matthew Williams en Steve Evans kwamen The New Saints nog wel op voorsprong, maar het slotakkoord was van Christian Tiboni die voor de 2-2 uitslag zorgde.

Karpaty Lviv-Galatasaray 1-1 (2-2)Galatasay verkeerde negentig minuten lang in onzekerheid, dacht verlossing gevonden te hebben vlak voor tijd, maar de ploeg van Frank Rijkaard bleef in rouw achter. Na de 2-2 in Turkije bleef het in de return heel lang 0-0. Kort na het verstrijken van de officiële speeltijd nam Galatasaray via Aydin Yilmaz de leiding.

Vlak daarna bracht Artem Fedetskiy zijn team Karpaty weer op gelijke hoogte en dat zorgde ervoor dat het Europese avontuur voor de Turkse topclub nu al ten einde kwam.

Manchester City-FC Timisoara 2-0 (1-0)Zonder extreme inspanning heeft Manchester City zich geplaatst voor de poulefase van de Europa League. Het had in eigen huis niets te vrezen van FC Timisoara. Vlak voor rust tekende Shaun Wright-Phillips voor de eerste treffer. Binnen het uur kopte Dedryck Boyata een hoekschop van David Silva binnen: 2-0. De stand had hoger kunnen uitvallen, maar Silva Emmanuel Adebayor en Jô lieten goede kansen onbenut.