Liverpool geeft Barça geen kans op wonder

Titelverdediger Barcelona was het zicht op de kwartfinale al in de heenwedstrijd verloren, won wel bij Liverpool (0-1) maar toonde te weinig om een wonder op Anfield te bewerkstelligen.

Liverpool geeft Barça geen kans op wonder

Barcelona bewoog ogenschijnlijk vermoeid over het veld, alsof de angst voor uitschakeling een verlammende werking had op de lichamen van de Catalaanse sterren. Tekenend voor de vertwijfelde houding was de actie van doelman Víctor Valdés, die met knullig ingrijpen Mohamed Sissoko een mooie kans op de 1-0 bood.

De lat redde Barcelona, zoals eerder John Arne Riise, Dirk Kuijt en Craig Bellamy net het geluk ontbeerden de score te openen op Anfield. Het had een verdiende voorsprong geweest voor Liverpool, dat de eerste wedstrijd in Camp Nou met 2-1 had gewonnen.

Tegelijkertijd kan worden gezegd dat Liverpool verdedigend z'n zaakjes goed op orde had. The Reds waren scherper op de momenten dat het moest en smoorden zo het Barcelona-spel in de kiem. Pas in 53ste minuut kreeg Barcelona zijn eerste kans. Ronaldinho ontsnapte, hetgeen ook gold voor Liverpool. Want de inzet van de Braziliaanse technicus eindigde op de paal. Het was echter ook het teken voor de Catalanen om de schroom van zich af te werpen.

De droomvoorhoede Samuel Eto'o, Ronaldinho en Lionel Messi, in de eerste helft nog vrijwel ongevaarlijk geweest, leek zich te ontworstelen aan de Engelse wurggreep. Maar het bleek niet meer dan een opleving. Om nog iets te forceren koos Frank Rijkaard, die eerder de falende Eto'o had ingeruild voor Ludovic Giuly, voor aanvaller Eidur Gudjohnsen als vervanger van verdediger Lilian Thuram.

Het bleek een gouden greep. Koud in het veld bleef de IJslander koel en gaf hij een impuls aan het tot dan toe weinig overtuigende Barcelona door doelman José Manuel Reina te omspelen en Barça aan een 1-0 voorsprong te helpen. Maar ook met vier man voorin kreeg de Catalaanse formatie de Liverpool-defensie niet echt aan het wankelen en bleef de benodigde tweede treffer achterwege. The Reds gaan door op basis van de in Camp Nou gemaakte doelpunten.

Bekijk hier al onze video's