Liverpool en Sevilla, enkel in Europa nog ware kampioenen

Reacties

Voetbal International blikt vooruit op de Europa League-finale. Het duel tussen Liverpool en Sevilla in het St. Jakob-Park begint woensdagavond om 20.45 uur.

Liverpool en Sevilla, enkel in Europa nog ware kampioenen

Liverpool

Jürgen Klopp werd op 8 oktober vorig jaar aangesteld als nieuwe manager van Liverpool en dat heeft veel spektakel opgeleverd. In de Premier League waren The Reds sindsdien de meest scorende ploeg, maar onder de Duitser eindigde de ploeg als achtste. Slechts twee plaatsen hoger dan toen Klopp het roer overnam van de ontslagen Brendan Rodgers. De club greep daardoor naast Europees voetbal voor volgend seizoen, tenzij er vanavond van Sevilla wordt gewonnen. Dan komt Liverpool volgend seizoen zelfs in de Champions League uit.

In de Europa League verloor Liverpool onder Klopp slechts één keer: de heenwedstrijd in de halve finale bij Villarreal (1-0). Maar de return op Anfield werd met 3-0 gewonnen. Eerder werden grote namen als Manchester United en Klopps oude ploeg Borussia Dortmund al uitgeschakeld. Waar verschillende andere grote clubs niet altijd met hun sterkste opstelling voor de dag kwamen, nam Liverpool de Europa League sinds de aanstelling van Klopp wél serieus. En dat kan zich uitbetalen, want deelname aan de lucratieve Champions League lonkt. En dat telt misschien nog zwaarder dan de winst van de Europa League.

Europees succes
Liverpool wacht al sinds 1990 op een kampioenschap. In het Premier League-tijdperk werd de club zelfs nog nooit kampioen. Wel werd deze eeuw drie keer de League Cup en twee FA Cups gewonnen. En in Europa de UEFA Cup, Champions League en twee Europese Super Cups. Daardoor zijn The Reds nog altijd de meest succesvolle Engelse club in Europees verband. Bij een overwinning op Sevilla wordt die koppositie alleen maar verstevigd.

Klopp werd als trainer van Borussia Dortmund twee keer kampioen en won de DFB-Pokal, maar hij wacht nog op zijn eerste Europese succes. Drie jaar geleden was de Duitser dicht bij de winst van de Champions League, maar Arjen Robben voorkwam dit. Toen Dortmund en Bayern München zich al opmaakten voor de verlenging, maakte Robben kort voor tijd 1-2. Die klap kwam de ploeg van Klopp niet meer te boven.

Sevilla

Sevilla is in rap tempo uitgegroeid tot een Europese grootmacht, want in een tijdsbestek van tien jaar en acht dagen kan de club voor de vijfde keer de door GDE Bertoni ontworpen bokaal in ontvangst nemen. Na de winst van de UEFA Cup in 2006 en 2007, werd de Europa League de twee voorgaande seizoenen gewonnen. Sevilla mag zich daarmee de meest succesvolle club in dit toernooi noemen. Al kan Liverpool, dat net als Internazionale en Juventus drie keer de UEFA Cup won, vanavond bij winst op gelijke hoogte komen.

Stiekem zien ze zichzelf al in het illustere rijtje staan van Ajax, Bayern München en Real Madrid; de enige teams die hun Europese titel twéé keer wisten te prolongeren. Voor Sevilla lonkt vanavond de derde eindzege van de Europa League op rij; na Benfica en Dnjepr Dnjepropetrovsk dient de Andalusische formatie in Basel af te rekenen met Liverpool. Ze zijn gaandeweg een cupfighter geworden die door iedereen, zowel binnen als buiten de landsgrenzen, wordt gevreesd. 'We hebben een monster gecreëerd', zei Sevilla's sportdirecteur Monchi. 'Na opnieuw een zwaar seizoen staan we toch maar weer in twee finales: Copa del Rey (komende zondag tegen Barcelona, red.) én Europa League.'

Monchi goud waard
Architect van het Andalusische succes is Ramón Rodríguez Verdejo, beter bekend als Monchi, de man die Sevilla sinds zijn aantreden in 2000 transformeerde van bijna bankroete tweededivisionist in een toonaangevende club in Spanje en ook daarbuiten. Spelers goed opleiden dan wel gunstig inkopen om ze later met grote winst door te verkopen, zo luidt de filosofie van de club. Met Sergio Ramos, Dani Alves, Iván Rakitic en José Antonio Reyes (die drie keer eerder de Europa League won) zijn er voorbeelden te over. 'Deels noodzaak. Maar we zien het verkopen van spelers ook als kans om de selectie dankzij de hoge inkomende transfersommen vooral te versterken', aldus Monchi.

Budgettair hebben Los Rojiblancos, enkel Spaans landskampioen in 1946, zó veel minder dan de gevestigde orde. Toch slagen ze erin om de kwaliteit van de selectie op peil te houden. Iedere supporter staat de zomer van 2013 nog wel bij, toen vanwege de immense schuldenlast van 80 miljoen euro niet minder dan zestien spelers werden verkocht. Een jaar later verloor Sevilla opnieuw bepalende spelers. En ook vorige zomer telde de clubleiding meer uitgaande transfers (dertien) dan inkomende (negen). Onder de versterkingen het transfervrije trio Fernando Llorente (Juventus), Evgen Konoplyanka (Dnjepr) en ex-Ajacied Michael Krohn-Dehli (Celta de Vigo).

Onderlinge historie

Liverpool en Sevilla kwamen elkaar nooit eerder tegen in Europees verband. Liverpool speelde wel 34 keer tegen andere clubs uit Spanje, terwijl Sevilla acht keer een Engelse tegenstander trof. Zo wonnen de Andalusiërs in 2006 hun eerste UEFA Cup door in Eindhoven Middlesbrough met liefst 4-0 te verslaan. Liverpool zegevierde in twee finales tegen een Spaanse club. In de finale van de strijd om de Europa Cup I (nu Champions League) werd Real Madrid in 1981 verslagen (1-0), terwijl twintig jaar later de UEFA Cup werd gewonnen door met 5-4 (na verlenging) van Alavés te winnen. Er zal vanavond sowieso sprake zijn van een primeur, want zowel Liverpool als Sevilla verloor nog nooit een finale van dit toernooi.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.